Een gazon herstellen... doe je best zo snel mogelijk!

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > Het Gazon > Gazon herstellen

Een gazon herstellen... doe je best zo snel mogelijk!

Kale plekken in het gazon ontstaan vaak door een grote belasting. Waar een zwembadje heeft gestaan of onder een schommel gaat het gras dood. Molshopen en een verticuteerbeurt kunnen ook kale plekken veroorzaken. Snel reageren is de boodschap, zo voorkom je dat deze kale plekken worden ingenomen door mos of onkruiden.

Een aangepast bodemverbeterend middel en een snelkiemend graszaadmengsel
Voor het herstellen van kale plekken en het uitvlakken van molshopen en andere oneffenheden kan je een gebruiksklaar organisch bodemverbeterend middel voor gazons gebruiken. Zo’n mengsel is gebruiksvriendelijk en zorgt bovendien voor een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen.

Kies daarnaast ook een geschikt graszaadmengsel, een specifiek ‘herstelgazon’-mengsel dat samengesteld is uit geselecteerde grassoorten die uiterst snel kiemen en een dichte zode vormen. Door de snelle kieming en groei krijgen mos en onkruid nauwelijks kans en groeit het gazon sneller dicht.
Voor je begint te zaaien, doe je er goed aan de doos met graszaad even te schudden om de verschillende grassoorten goed te mengen.

Hoe ga je concreet te werk?

1.
plantenresten verwijderen
Verwijder eerst dode plantenresten, mos, onkruiden of, bij molshopen, een teveel aan grond, maai het gazon kort en hark de grond op de kale plekken licht los.
2.
graszaadmengsel toevoegen
Neem de benodigde hoeveelheid van het bodemverbeterend middel en voeg de juiste dosis van het graszaadmengsel toe.
3.
mengen
Meng alles goed dooreen.
4.
uitstrooien over kale plek
Strooi het mengsel uit over de kale plek en ten dele over het bestaande gras, zo vermijd je verschillen tussen de bestaande en de nieuw ingezaaide grasmat.
5.
graszaad harken
Hark het graszaad licht in en druk goed aan.
6.
bodem vochtig houden
Hou de bodem vochtig tot het gras opkomt.

 

Bron: DCM