Jouw “groener dan groen” garantie

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > Het Gazon > Groener dan groen

Jouw “groener dan groen” garantie

Net zoals je de tapijten in je woning regelmatig stofzuigt, dien je het groene tapijt in je tuin geregeld te maaien. Het grote verschil met een gewoon tapijt is dat je gazon leeft. Het moet immers voortdurend gezonde en diepgroene grassprietjes produceren die continu groeien en waarvan het oudste gedeelte wordt weggemaaid. In een mooi groene grasmat met een dikke en dichte zode zullen de grassprietjes zich dus constant vernieuwen.

Het hele jaar door een piekfijn gazon?
Je gazon in optimale conditie houden is niet zo moeilijk wanneer je de volgende basisregels in acht neemt.

Om continu te kunnen groeien, is het belangrijk dat de wortels van de grassprietjes voortdurend water, lucht en voedingsstoffen ter beschikking hebben. Hiervoor hebben ze kalk nodig. Want zonder kalk, zijn de graswortels niet in staat de andere voedingselementen op te nemen.

Bovendien verzuurt de bodem van nature. Om die verzuring tegen te gaan, is een jaarlijkse onderhoudsbekalking noodzakelijk. Gebruik hiervoor een goed oplosbare, zachtwerkende gekorrelde kalk met extra veel magnesium (bijv. 15% MgO) voor een donkergroene kleur. Bekalken kan zowel tijdens de herfst als in het vroege voorjaar.

Groen gazonOm zich continu te kunnen vernieuwen, hebben de grassprietjes echter ook voedsel nodig. Geef in het voorjaar daarom een standaardbemesting. Gebruik een evenwichtig samengestelde formule voor een continue en homogene groei zonder extra maaibeurten. Kies een meststof met een vrij hoog kaliumgehalte en extra magnesium. Kalium zorgt voor een betere weerstand tegen droogte en betreding en magnesium bevordert een diepgroene graskleur.
Voer in de zomer een tweede bemestingsbeurt uit met dezelfde meststof.

In het vroege najaar geef je best ook een extraatje.
Tijdens de winter is je gazon namelijk onderhevig aan extreme weersomstandigheden. Dat de opeenvolging van vorst, dooi, sneeuw en ijzel een gazon verzwakt, kan je in de prille lente zelf vaststellen. Het ziet er vergeeld uit en mos heeft hier en daar de bovenhand gekregen. Geef je gazon daarom voldoende kracht om de winter zonder problemen door te komen. Gebruik een aangepaste formule met een hoog gehalte aan kalium dat de grasmat goed gesloten houdt en geen plaats laat voor mos. Bovendien maakt het je gazon goed bestand tegen vorst, extreme neerslag en betreding. Kies bij voorkeur een meststof waaraan extra magnesium en ijzer werden toegevoegd voor een diepgroene graskleur de hele winter lang.

Standaardbemestingsschema:

Regeling zuurgraad
Oktober - maart onderhoudsbekalking
Bemesting
Voorjaar (maart - mei) 1ste bemestingsbeurt
Zomer (juni - juli) 2de bemestingsbeurt
Najaar (september - oktober) extra bemestingsbeurt

 

Extra tips voor een mooi gazon, het hele jaar door…

  • Maai bij voorkeur bij droog weer om verstikking van het gras te vermijden.

  • Vermijd maaien bij felle zon en vóór een lange droogteperiode.

  • Beregen bij langdurige droogte ’s avonds na 22u00.

  • Zorg ervoor dat de messen van je maaimachine scherp zijn. Een bot mes geeft rafelige bladtoppen, met een grotere kans op ziekten tot gevolg.

  • Voer het maaisel af om viltvorming te voorkomen.

  • Om mosontwikkeling te vermijden, is het aan te raden het gras niet te kort te maaien (maai nooit korter dan 3-4 cm). Zijn de grassprietjes wat langer, dan krijgt mos geen zonlicht en kwijnt het weg.

  • Maai afwisselend in de lengte en in de breedte van het gazon. Zo voorkom je dat het gras in één richting gaat liggen.

  • Stop eind oktober met maaien en maai bij de laatste maaibeurt niet korter dan 5-6 cm.

  • Haal het herfstblad van het gazon om schimmelziektes te vermijden.

  • Loop zo min mogelijk over een besneeuwd of bevroren gazon.

  • Zaai naakte plekken opnieuw in met een snelwerkend herstelgazonmengsel.

 

Bron: DCM