Een gazon aanleggen is echt niet moeilijk!

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > Het Gazon > Een gazon aanleggen

Een gazon aanleggen is echt niet moeilijk!

Het volstaat enkele belangrijke regels in acht te nemen. Vooral de grondvoorbereidingen, die de eigenlijke ‘inzaai’ voorafgaan, zijn erg belangrijk om tot een goed resultaat te kunnen komen.

Hoe beter de bodem, hoe vlotter het gras groeit en hoe mooier het gazon. Breng daarom eerst de bodem in een optimale conditie.

Begin met de aanleg van je gazon in één van de twee meest geschikte periodes van het jaar, namelijk tussen half maart en begin juni, of in september of oktober.

Wanneer je het gras in het voorjaar zaait, zal je sneller resultaat bekomen. De groei zit dan in een stroomversnelling, waardoor de zode snel zal dichtgroeien en je een sterk gazon krijgt.
Het nadeel is echter, dat er een groter risico bestaat voor verstikking van het gras door een overmatige onkruidgroei. Vele éénjarige onkruiden groeien in die periode immers ook het best. Bovendien kiemen deze onkruiden vaak sneller dan het gras en worden zij ook groter, waardoor de jonge grassprietjes dreigen te verstikken. In het najaar is dit risico voor onkruiden veel kleiner. De meeste eenjarige onkruiden zullen trouwens bij de eerste nachtvorst ook bevriezen.

Ga vervolgens stap voor stap te werk:

1. Voorbereidingen

  • Gazon Verwijder oude grassen, struiken, stenen, wortels en ander storend materiaal en werk oneffenheden weg.

  • Spit de grond (bovenste 30 cm) goed om. Maak de kluiten grondig los en verwijder bij het omspitten het storend materiaal dat eventueel nog achtergebleven is. Hark de bodem los en trek hem vlak.
    Deze werkzaamheden kunnen zowel machinaal gebeuren als met spierkracht.

  • Breng vervolgens de zuurgraad (pH) van de bodem op peil door een bekalking uit te voeren. Dit bevordert de opname van voedingsstoffen en de ontwikkeling van een sterke grasmat. De ideale zuurgraad voor een gazon ligt tussen 6 en 6,5. De meeste gronden zijn echter van nature veel te zuur. Strooi daarom een goed oplosbare, gekorrelde kalk en werk die in de bodem in.

  • Omdat een gazon meestal slechts één keer aangelegd wordt en lang moet meegaan, is het van het grootste belang de bodem een optimale structuur te geven en het humusgehalte te verhogen vóór de aanleg. Nadien is dat nagenoeg onmogelijk. Je kan hiervoor een kant-en-klare organische meststof voor aanleg gazon gebruiken. Op die manier breng je humus aan voor een goede bodemstructuur en dus een perfecte inworteling en geef je meteen ook een uitgebalanceerde basisvoeding voor een goede groei van de jonge grassprietjes.

  • Laat de bodem een weekje rusten. Zo kan de bodem voldoende ‘zakken’ en zullen de verschillende lagen beter aansluiten.

2. Zaaien

  • Kies het graszaad in functie van het gazontype dat je wenst. (zie ook het item Maak de juiste keuze van het graszaad!)
     
  • Hark de grond mooi effen en zaai bij windstil weer op een vochtige bodem (niet kletsnat), anders blijven graszaden en grond aan je schoenen kleven.

  • Schud de doos met graszaden nog even voor je begin te zaaien. Zo zorg je ervoor dat de verschillende zaden goed gemengd zijn.

  • Zaai 200-300 gram/10 m².

  • Voor een goede verspreiding verdeel je de benodigde hoeveelheid best in twee gelijke delen. Zaai de helft in de lengterichting van het perceel en de andere helft er dwars overheen.

  • Hark het graszaad oppervlakkig in (maximum 1 tot 1,5 cm diep) en druk de bodem aan met een rol.

zaaienharkendruk de bodem aan met een rol

3. Nazorgen

  • Hou de bodem, zeker gedurende droge periodes, voldoende vochtig tijdens de kieming van het gras (niet nat). Sproei echter nooit bij hevige zon.

  • Wacht met de eerste maaibeurt tot de grassprietjes 8 cm hoog zijn. Maai de eerste keren niet korter dan 5 cm. 

  • Geef na de derde maaibeurt een eerste onderhoudsbemesting. Kies een zachtwerkende organische meststof die jouw gras voldoende voeding geeft, zonder verbrandingsgevaar en zonder extra maaibeurten.

 

Tips:
Indien er toch onkruid de kop opsteekt, wacht dan met het bestrijden van onkruiden tot na de vierde maaibeurt. Gebruik uitsluitend een product dat geschikt is voor jonge gazons. Door het maaien zullen de meeste onkruiden bovendien vanzelf verdwijnen.

Voor het uitrollen van graszoden zijn de voorbereidende grondwerken, de pH-regeling, de structuurverbetering en de basisbemesting analoog aan de inzaai van een gazon. Leg de zoden perfect gelijk en leg ze op een vlakke ondergrond. Rol alles goed aan en geef het kersverse tapijt een goede douche, als de regen op zich laat wachten.

 

Bron: DCM