Lekkere, gezonde en mooie vruchten ook in jouw moestuin!

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > Biologisch > Lekkere vruchten in je moestuin

Lekkere, gezonde en mooie vruchten in jouw moestuin!

Zelf groenten en kruiden kweken is een rustgevende en smakelijke hobby. Omdat een moestuin je in de eerste plaats plezier en voldoening moet geven, is het nuttig even stil te staan bij wat groenten nodig hebben om goed te groeien.

De volgende drie stappen laten je toe, je groentebedjes optimaal te spreiden.

Stap 1: Breng de zuurgraad op peil
Alleen bij de juiste zuurgraad kunnen groenten voedingstoffen in voldoende mate opnemen. In de meeste moestuinen is de zuurgraad of pH te laag en moet er dus bekalkt worden om deze pH te verhogen. Gebruik hiervoor een gekorrelde kalk van natuurlijke oorsprong. Een kalk met een hoge neutraliserende waarde, die vlot strooibaar is en snel oplost.

Opteer voor een kalk met een hoog calciumgehalte. Hierdoor geef je meteen ook extra calcium, een voedingsstof die de bodemstructuur verbetert en een onmisbaar is voor lekkere groenten. Let er ook op dat je een kalk gebruikt die van nature rijk is aan sporenelementen. Deze vormen een extra bron van vitamines voor je planten. Bekalken kan vanaf het najaar tot het voorjaar.

Stap 2: Zorg voor een luchtige structuur
AardbeienVoor een goede ontwikkeling van het wortelgestel moet de bodem luchtig zijn en een voldoende actief bodemleven bevatten. De structuur van de bodem kan verbeterd worden door er organisch materiaal aan toe te voegen. Door jaarlijks een organische bodemverbeteraar (zoals bijv. Koe-Kippen-Paardenmest) in te werken, zal de structuur van jouw bodem beter en beter worden.

De variatie aan organische grondstoffen creëert een aangenaam menu voor de plantenwortels. Bovendien geeft deze humusbuffer de voedingsstoffen geleidelijk vrij en beperkt hij daardoor het uitspoelen van de voedingsstoffen. Voor de planten betekent dit dat ze periodes van zware neerslag of aanhoudende droogte veel gemakkelijker kunnen trotseren. Let er wel op, dat de bodemverbeteraar gegarandeerd vrij is van ziektekiemen, insecten en onkruidzaden.

Voor alle planten die je kocht in pot of persblok ga je best nog een stapje verder. Het plantje zit in het ideale medium om zich gedurende de eerste dagen te ontwikkelen. Eenmaal geplant in de volle grond of serre is het aangewezen op de structuur van de bestaande tuingrond. Voor de jonge, gevoelige wortels betekent dit een bruuske overgang. Er zijn echter organische bodemverbeteraars op de markt die specifiek voor groenten ontwikkeld werden en die deze overgang perfect kunnen opvangen. Door zo’n bodemverbeteraar voor groenten in te mengen in de plantput zullen jouw sla, tomaten, paprika’s en courgettes vlot en zonder groeistilstand kunnen wortelen.

Ook om de grond in de serre of kas ‘vers’ en actief te houden is zo’n bodemverbeteraar uitermate geschikt. Werk hem over de hele oppervlakte in en je bespaart jezelf de zware karwei van het afgraven van de kasgrond en het invoeren van verse tuingrond.

Stap 3: Zorg voor een aangepaste voeding
Na de zuurgraad en de structuur, is het van belang de juiste voeding aan de groenten te geven. Het komt er op aan een voedingsbron aan te bieden die dagelijks beschikbaar is voor de plant en dit gedurende de ganse teelt. Daarom gebruik je best een evenwichtig samengestelde organische meststof voor groenten die een optimale mengeling van geselecteerde grondstoffen bevat. Een 100 % natuurlijke meststof met een optimale verhouding kalium, fosfor en stikstof, waar liefst ook nog wat magnesium is aan toegevoegd. Zo zorg je voor een evenwichtige groei en een goede vruchtvorming en behaal je de allerbeste resultaten.

 

Bron: DCM