Een eigen kruidentuin

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > Biologisch > Een eigen kruidentuin

Een eigen kruidentuin

Keukenkruiden worden al duizenden jaren gekweekt om allerhande gerechten een typisch aroma en een pittige smaak te geven. Geneeskrachtige kruiden waren de voorlopers van de chemische geneesmiddelen en vaak blijven ze onmiskenbaar hun nut bewijzen, ook in deze moderne tijden. Uiteraard worden kruiden bij voorkeur volledig biologisch geteeld.

De beste plaats om een kruidentuin aan te leggen, is een tegen de wind beschutte, zonnige of licht beschaduwde plekje. Op erg natte gronden zullen de meeste kruiden niet gedijen.

Breng bij de aanleg van je kruidentuin een aangepaste bodemverbeteraar aan. Zo zorg je voor extra humus en een ideale bodemstructuur. Als voeding gebruik je best een langzaam werkende, organische meststof voor groenten en kruiden. Zo’n meststof is meestal rijk aan kalium of potas, wat de smaak, de stevigheid en het aroma van de kruiden ten goede komt. Door de organische samenstelling zal de meststof geleidelijk vrijkomen in de bodem, zodat de kruiden in hun eigen natuurlijk en gezond tempo kunnen groeien.

KerstomatenJe hoeft echter geen grote moestuin te hebben om kruiden te kweken. Van een grote pot met een diameter van pakweg 40 of 50 cm maak je in een handomdraai een leuke kruidentuin met bijvoorbeeld basilicum, marjolein en tijm. Gebruik voor het vullen van de pot een aangepaste potgrond voor groenten en kruiden. Hij creëert een ideale omgeving waarin je planten zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Om groeistilstand en stress te voorkomen, geef je jouw kruiden in pot ook best zo nu en dan wat extra voeding. Door een vloeibare meststof voor groenten en kruiden te gebruiken, maak je het jezelf erg gemakkelijk. Zo kan je jouw plantjes bij het gieten in één moeite ook een evenwichtige voeding meegeven.

Wist je dat kruiden ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden? Zo houdt de geur van salie bijvoorbeeld insecten op een afstand. Om die reden werd salie dan ook van oudsher in bloempotten op het terras geplant. Bloeiende kruiden lokken bovendien ook talloze hommels en bijen en op die wijze helpen ze onrechtstreeks mee aan de bestuiving van je fruitbomen.

Kruiden vereisen niet zo veel onderhoud. Om hun groei wat binnen te perken te houden, moet je ze alleen regelmatig ‘snoeien’. Als je de vers geknipte tuinkruiden niet onmiddellijk in de keuken kan gebruiken, kan je ze ook heel gemakkelijk drogen of invriezen. Oregano, tijm, laurier, salie en rozemarijn zijn bijvoorbeeld kruiden die perfect geschikt zijn om te drogen. Droog ze in de schaduw en zorg daarbij voor een goede luchtcirculatie. Fijnere kruiden, zoals kervel, peterselie, bieslook, basilicum en dragon zijn dan weer ideaal om in te vriezen. Zo behouden ze hun smaak en ook hun groene kleur. Door de fijngesneden kruiden, met een kleine hoeveelheid water in te vriezen in een ijsblokjeshouder, verkrijg je kleine porties die je gemakkelijk in soepen en stoofpotjes kan gebruiken.

 

Bron: DCM