Heerlijke druiven en smaakvolle aardbeien oogsten

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > Biologisch > Heerlijke druiven oogsten

Heerlijke druiven en smaakvolle aardbeien oogsten

Je hoeft geen wijnboer in hart en nieren te zijn om van een mooie druivenoogst te genieten. Druiven kweken in open lucht of onder glas is een passie, een fascinerende hobby! Kwaliteitsdruiven zijn dan ook het resultaat van de ultieme combinatie van de juiste wijnstokken, een goede bodemkwaliteit, een aangepaste bemesting en de extra goede zorgen van een gepassioneerde teler.

Op de markt vind je een heel assortiment producten, die geschikt zijn voor gebruik in de biologische landbouw en die je kunnen helpen jouw droom te realiseren.

In principe groeien druiven op elke grond. De beste kwaliteit van druiven groeit echter op zandleem- tot leemgrond. Voor een weelderige groei en een rijkelijke opbrengst hebben druivelaars een goed drainerende, diep bewortelbare en kalkrijke bodem nodig. Zorg er ook voor, dat ze voldoende water krijgen of dat de bodem door de capillaire werking voldoende vochtig blijft, zodat de druiven probleemloos kunnen rijpen.

druivenOm een optimale bodemstructuur te garanderen, breng je bij het aanplanten van druivelaars daarom best een organische bodemverbeteraar aan (bijv. een bodemverbeteraar voor groenten, gedroogde koe-kippen-paardenmest, gedroogde koemest, …). De organische stof die in deze bodemverbeterende middelen aanwezig is, zal door het bodemleven omgezet worden in humus. Humus zorgt niet alleen voor een betere structuur van de bodem, maar verhoogt ook zijn vochthoudend vermogen en activeert het bodemleven.

Een druivelaar heeft een vrij grote kalkbehoefte. De ideale zuurgraad bedraagt 6,5 tot 7. Indien de pH van jouw grond lager is, is een jaarlijkse onderhoudsbekalking aangewezen.

Een druivelaar heeft een lange groeiperiode. De plant begint te groeien vanaf maart en groeit door tot in september. Het is belangrijk dat er tijdens deze periode voldoende voeding aanwezig is. Daarom gebruik je best een samengestelde organische meststof die geleidelijk over een lange periode haar voedingselementen vrijgeeft. Kies een uitgebalanceerde formule, die specifiek voor druiven op punt gesteld is. Zo zorg je ervoor dat je druivelaar er krachtig en gezond bij staat en veel sappige druiven vormt.

Vergeet ook niet, dat een plant die een gepaste voeding krijgt, minder gevoelig is voor externe factoren, zoals temperatuurschommelingen, ziekten of gebreksverschijnselen. Deze verhoogde ziekteresistentie is zeker een interessante troef.

Maar misschien hou je het liever bij smaakvolle aardbeien?
De aardbeien die tegenwoordig gekweekt worden zijn het verrukkelijke resultaat van kruisingen tussen verschillende aardbeisoorten. De daaruit ontstane rassen hebben ieder hun typische vorm, kleur en smaak. Er zijn vroege en late bloeiers, doordragers en zelfs éénjarige soorten.
Informeer je hierover bij je plantenverkoper.

Wanneer je reeds aardbeien hebt staan, kunnen de uitlopers van de oudere planten uitgeplant worden. Zorg steeds voor gezond, virusvrij en stevig plantgoed. Aardbeien worden het best geplant van eind juli tot half augustus.

aardbeienDe meeste grondsoorten zijn geschikt voor aardbeien. Aardbeien zijn echter gevoelig voor in de grond aanwezig ongedierte en ziektekiemen. Kweek ze daarom niet meer dan twee jaar achter elkaar op dezelfde plek. Gebruik bij de aanplanting ook nooit verse stalmest of compost. Deze verse materialen trekken schadelijke slakken en miljoenpoten aan. Gebruik dus liever een aangepaste organische bodemverbeteraar. Zo zorg je voor extra humus in de bodem. Plant de aardbeien 25 tot 30 cm uit elkaar in rijen met een onderlinge afstand van 50 tot 60 cm.

Zoals veel andere fruitsoorten is de aardbei een veeleisend gewas. Vooral de bemesting is delicaat. Te veel stikstof (N) geeft teveel bladgroei en te weinig vruchten. Zoals bij ander fruit zijn vooral de voedingselementen potas (K) en magnesium (Mg) van belang voor een goede vruchtzetting. Gebruik daarom een evenwichtige formule die specifiek voor aardbeien bedoeld is.

Heb je niet veel plaats in je tuin, maar wil je toch graag lekkere aardbeien oogsten, probeer dan is een aardbeiplant in een hangpot. Gebruik een ruime pot met een diameter van 30 cm en een inhoud van 8 à 10 L en vul die met een aangepaste potgrond. Kies bijvoorbeeld een potgrond met kokosvezels. Deze behoudt zijn luchtige structuur en zorgt voor een goede drainage. Aardbeien houden immers niet van natte voeten. Plant aan de rand van deze pot 3-5 aardbeienplanten met het hart van de planten een beetje schuin naar buiten gericht. Als je plant te weelderig groeit, knip dan wat bladeren en uitlopers weg. Voor een hogere opbrengst en lekkere zoete aardbeien, is het belangrijk dat je jouw plant ook voldoende water geeft en regelmatig wat extra voeding voor aardbeien.

Vermijd bij het gieten het vochtig worden van de rijpende vruchten. Zo voorkom je vruchtrot. Verwijder tijdens het plukken ook de rottende aardbeien om schimmelziekten in de kiem te smoren.

 

Bron: DCM

Dossier organisch tuinieren