De bodem is de basis

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > Biologisch > De bodem is de basis

De bodem is de basis

De bodem vormt de basis van het biologisch tuinieren. Daarom is het van belang dat men weet over welk type grond men beschikt en wat de zuurtegraad ervan is.

Biologisch tuinieren - groenten

 

Type grond

Type grond
Eigenschappen
Oplossing
Zandgrond
- lichte korrelige structuur
- waterdoorlatend
- gemakkelijk bewerkbaar
- houdt moeilijk water en voedingsstoffen vast
Om beter water en voedingselementen vast te houden zal deze grond verrijkt moeten worden met organische stof afkomstig van organische bodemverbeteraars, compost en mulchlagen.
Leemgrond
- de ideale grond voor de moestuin
- bevat meestal voldoende humus en kalk
- kan heel goed water en voedsel opslaan
Bij deze grond beperkt men zich tot het op peil houden van het humusgehalte en de zuurgraad.
Kleigrond
- vruchtbare grond
- zware en dichte grond
- bij regen blijft het water staan en bij droogte wordt de grond heel hard
Vaak moet de structuur van een kleigrond luchtiger gemaakt worden door het toedienen van structuurverbeterende middelen, zoals organische bodemverbeteraars of lavakorrel.

Tip: de ideale plaats voor je groentetuin is een plaats die het grootste gedeelte van de dag in het zonlicht ligt.

 

Zuurgraad
Een aangepaste zuurgraad (pH) van de grond is belangrijk voor een goede opname van de toegediende voedingsstoffen. Alhoewel de meeste gewassen een voorkeur hebben voor een bepaalde pH, streven wij voor onze moestuin naar een gemiddelde pH tussen 6,0 en 7,0. Deze pH is een compromis voor de eisen van de meest geteelde groenten. Hou er ook rekening mee dat de bodem van nature uit spontaan verzuurt en voorzie een jaarlijkse onderhoudsbekalking.

Een bleke bladkleur en een slechte groei wijzen vaak op een verkeerde zuurgraad. Bekalken met biologische kalk is in dat geval aangewezen.

 

Bron: DCM