Biologisch tuinieren

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > Biologisch > Composteren

Composteren

Een biotuin zonder compost is ondenkbaar. Met composteren verkrijg je een hoogwaardig organisch materiaal dat het bodemleven activeert. Door compost in de bodem in te werken, raakt de bodem niet uitgeput. Een hoog humusgehalte in de bodem verbetert de inworteling, de water- en luchthuishouding en dus de groei en bloei van jouw planten.

Composteren is de natuurlijke vertering van organisch afval door allerhande micro-organismen. Niet alle afval verteert snel en grondig. Om afval goed om te zetten hebben micro-organismen een bijkomende, aangepaste voeding nodig, zoals sportlui bij een zware inspanning!

In principe komt alle in de natuur voorkomend organisch materiaal in aanmerking voor compostering (bijv. bladeren, assen, keukenafval, haagafval en snoeitakjes, gazonafval, dierlijk mest). Voor een goed verteringsproces is een luchtige composthoop noodzakelijk. Gebruik daarom fijn materiaal (geen brokken groter dan 10 cm) met voldoende structuur en van verschillende oorsprong. Een compacte massa van zeer fijn materiaal zoals bijvoorbeeld gras kan immers niet goed verteren bij gebrek aan lucht. Een aangepaste zuurgraad zorgt er tevens voor dat de schimmels en ander bodemleven hun werk optimaal kunnen uitvoeren.

ComposterenOm dit composteringsproces vlotter te laten verlopen, kan je een compostmaker gebruiken. Dit is een gebruiksklaar alles-in-één pakket dat zorgt voor een ideale start van het verteringsproces door:

  1. te zorgen voor een ideale zuurgraad dankzij de aanwezigheid van zeewierkalk
  2. de aanwezigheid van een stikstofbron (bloedmeel)
  3. het hoge organische gehalte, wat een voedingsbron is voor composterende bacteriën

Hoe ga je te werk?
Leg op de bodem een laag organisch afval van maximum 20 tot 25 cm dik. Strooi een beetje compostmaker over deze laag en maak alles goed vochtig. Breng vervolgens de volgende laag aan. Herhaal de behandeling met compostmaker en bevochtig. Maak de composthoop niet hoger en breder dan ongeveer 1 meter. Door de werking van de micro-organismen (insecten, wormen, schimmels en bacteriën) worden de organische afvalstoffen verteerd. De temperatuur kan oplopen tot zelfs 60°-70° C. Wanneer de temperatuur terug daalt, is het aan te raden om de composthoop om te zetten. Dat gebeurt doorgaans na enkele maanden. Zo geef je extra zuurstof aan de micro-organismen. Als de composthoop naar verse aarde geurt, is de compost klaar voor gebruik. Je hebt nu een uitstekende compost die rijk is aan natuurlijk bodemleven.

 

Bron: DCM