De inkom

De inkom

De brievenbus
Vaak is een brievenbus niet meer dan een spleet met een klep in of naast de voordeur. Heel eenvoudig en gemakkelijk, maar soms riskant. Reclamefolders met kleurrijke zakjes met proefzendingen van wasmiddelen, cosmetica en andere niet voor inwendig gebruik bestemde zaken, komen af en toe in de brievenbus terecht. En kleine kinderen willen nogal eens proeven van wat er nu wel in zo'n zakje zit.
Met alle gevolgen vandien. Een afsluitbare brievenbus binnen of een losstaande en afsluitbare brievenbus buiten is de oplossing.

De kapstok
Een kapstok is op zich geen gevaarlijk voorwerp, maar je kunt het er wel van maken. Vooral als de kapstok overladen wordt met kledingstukken. De kans dat de hele zaak met kapstok en al naar beneden komt, is dan heel reëel.

Eén, hooguit twee kledingstukken per gezinslid op de kapstok zijn ruim voldoende. Ideaal is een ingebouwde kast of nis in de gang, ingericht als kapstok. Zo belemmert hij de doorgang niet.

De telefoon
Of het nu een staande of een hangende telefoon is, of hij zich in de gang of elders in huis bevindt, het enige gevaar erbij vormen de eventueel loshangende snoeren, waarover je kunt struikelen en waaraan je kunt blijven haken. Dit is trouwens te verhelpen door de telefoondraad met een aantal geleidertjes in de muurof aan het bureau of het kastje waarop de telefoon staat,vast te maken.

Leer je kind zodra het behoorlijk kan spreken met de telefoon omgaan. Plaats dan de telefoon op een plaats, waar kinderen er gemakkelijk aan kunnen. Een kaart, naast de telefoon, met daarop de belangrijkste telefoonnummers (huisarts, naaste buren, familieleden, politie, brandweer, antigifcentrum, enz.) is een handig instrument in noodsituaties.

Het nachtlampje
Een nachtlampje in de gang is altijd handig. Zo vermijd je 's nachts het stoten tegen obstakels in de gang. Steek het licht in de gang aan als je 's nachts ronddwaalt.

De kelderdeur
De kelder kan je het best afsluiten met een sleutel en eventueel een kleine vergrendeling bovenaan, zodat kinderen er niet bij kunnen. Een kelderdeur met deurkruk krijgen kinderen te gemakkelijk open. Een kelderdeur die van de keldertrap weg opendraait, is veel veiliger. En zorg ervoor dat de trap zich niet onmiddellijk achter de deur bevindt. Onverwachts in het keldergat naar beneden tuimelen is zo uit den boze.

Spiegels
Waar spiegels zijn, kunnen scherven komen. Deze scherven zijn veel gevaarlijker dan gewone glasscherven, omdat er op de achterkant - behalve lak - ook zilvernitraat zit. Beschadigde of gebroken spiegels gooi je daarom best onmiddellijk weg. Gooi de stukken in de glascontainer. Als je ze met het vuilnis meegeeft, wikkel ze dan in karton of krantenpapier. Zo kunnen de vuilnisophalers zich niet kwetsen. Grote spiegels hang je met extra zorg op. Een paar haakjes aan de zij- en onderkant houden de spiegel gevangen.

Meer weten over de DKV Zorgverzekering?
Contacteer ons voor meer informatie.



Bron:
Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen

Wat als u zorgbehoevend wordt? Wie zal voor u zorgen? Wie zal uw zorg organiseren? Wie zal het betalen? Het antwoord op uw vragen: Zorgverzekering DKV. Meer info op www.dkv.be . DKV: de beste zorgen, levenslang.