Waar vandaan: Gezond Leven > Osteoporose > Voorbeelden calciumrijke voeding
Voorbeelden van calciumrijke voeding.
Osteoporose
België is een rijk land met een groot aanbod aan verschillende voedingsmiddelen. Hieronder vindt u enkele calciumrijke voedingsmiddelen. Maar het advies dat we u willen meegeven voor een gezonde voeding is: beperk U niet tot deze producten en breng voldoende afwisseling in uw dagelijkse keuze.
VIS
Vis is niet alleen gezond vanwege de goede vetten. Het bevat in het algemeen 2 keer meer calcium dan vlees. Een Maatje (78mg calcium per 100g) en Zeebrasem (141mg per 100g) zijn echte koplopers voor wat calcium betreft. De andere vissoorten leveren gemiddeld 25g calcium per 100g.
MELKPRODUCTEN
Melkproducten blijven de grote calciumleveranciers. U vindt 117mg calcium per 100ml melk. Een goudakaas bevat 784mg calcium per 100g. Een heerlijk roomijs levert al 98mg calcium per 100g. Pas wel op met room en volle melkproducten indien u op uw cholesterol moet letten.
GROENTEN
Er zijn ook heel wat groenten, die van nature meer calcium bevatten dan de gemiddelde groenten. Zo bevat broccoli 100mg calcium per 100g, Chinese kool, spinazie, rammenas, postelein en radijsjes leveren zelfs 125mg calcium per 100g. Maar de calcium uit spinazie wordt minder goed opgenomen dan die uit groene kool of broccoli. Gemiddeld leveren de meeste andere groenten 20 à 30mg calcium per 100g.
FRUIT
Als fruitfanaat kan u kiezen voor een abrikoos (90mg calcium per 100g) of een appel (50mg per 100g). Dadels bevatten ook veel calcium (70mg per 100g), kiwi (38mg per 100g), pruimen (45mg per 100g).
Klik hier voor calciumrijke recepten
HET CALCIUMGEHALTE VAN DIVERSE VOEDINGSMIDDELEN (PER PORTIE).
(ref. Nutrinews, ‘Zuivel, een goede bron van calcium voor sterke botten’, juni 2005, NICE)
Zuivelproducten (per portie)
50g mozzarella | 346mg |
1 sneetje harde kaas light (30g) | 279mg |
1 sneetje Belgische Gouda (30g) | 256mg |
1 potje yoghurt (gemiddeld) (125g) | 178mg |
1 glas drinkyoghurt (magere) (150ml) | 176mg |
1 glas melk (gemiddeld) (150ml) | 175mg |
1 glas karnemelk (150ml) | 173mg |
1 glas chocolademelk (150ml) | 165mg |
30g Belgische brie | 135mg |
100g platte kaas | 116mg |
1 hoekje magere smeerkaas (20g) | 87mg |
Niet-zuivelproducten (per portie)
1 glas calciumverrijkt fruitsap (150ml) | 219mg |
200g broccoli (5 eetlepels) | 200mg |
1 blik zalm (85g) | 130mg |
150 g gekookte sojabonen | 112mg |
200g groene kool (gekookt) | 106mg |
1 blik sardines (95g) | 70mg |
een handje amandelen (25g) | 63mg |
200g groenten voor hutsepot | 54mg |
150g gekookte witte bonen | 46mg |
1 portie waterkers (25g) | 45mg |
een handje pistachenoten (25g) | 34mg |
100g rauwkost (gemiddeld) | 31mg |
een handje walnoten (25g) | 21mg |
1 schaaltje verse fruitmengeling (125g) | 15mg |
1 snede volkorenbrood (30g) | 9mg |
Bron: "Maximaal leven met osteoporose" & programma (met de steun van Roche & GSK).