Waar vandaan: Gezond Leven > Osteoporose > Voorbeelden calciumrijke voeding

Voorbeelden van calciumrijke voeding.

België is een rijk land met een groot aanbod aan verschillende voedingsmiddelen. Hieronder vindt u enkele calciumrijke voedingsmiddelen. Maar het advies dat we u willen meegeven voor een gezonde voeding is: beperk U niet tot deze producten en breng voldoende afwisseling in uw dagelijkse keuze.


visVIS

Vis is niet alleen gezond vanwege de goede vetten. Het bevat in het algemeen 2 keer meer calcium dan vlees. Een Maatje (78mg calcium per 100g) en Zeebrasem (141mg per 100g) zijn echte koplopers voor wat calcium betreft. De andere vissoorten leveren gemiddeld 25g calcium per 100g.


 

 

kaasMELKPRODUCTEN

Melkproducten blijven de grote calciumleveranciers. U vindt 117mg calcium per 100ml melk. Een goudakaas bevat 784mg calcium per 100g. Een heerlijk roomijs levert al 98mg calcium per 100g. Pas wel op met room en volle melkproducten indien u op uw cholesterol moet letten.


 

groentenGROENTEN

Er zijn ook heel wat groenten, die van nature meer calcium bevatten dan de gemiddelde groenten. Zo bevat broccoli 100mg calcium per 100g, Chinese kool, spinazie, rammenas, postelein en radijsjes leveren zelfs 125mg calcium per 100g. Maar de calcium uit spinazie wordt minder goed opgenomen dan die uit groene kool of broccoli. Gemiddeld leveren de meeste andere groenten 20 à 30mg calcium per 100g.

 

 

fruitFRUIT

Als fruitfanaat kan u kiezen voor een abrikoos (90mg calcium per 100g) of een appel (50mg per 100g). Dadels bevatten ook veel calcium (70mg per 100g), kiwi (38mg per 100g), pruimen (45mg per 100g).

 


Klik hier voor calciumrijke recepten

 

HET CALCIUMGEHALTE VAN DIVERSE VOEDINGSMIDDELEN (PER PORTIE).
(ref. Nutrinews, ‘Zuivel, een goede bron van calcium voor sterke botten’, juni 2005, NICE)


Zuivelproducten (per portie)

50g mozzarella  346mg
1 sneetje harde kaas light (30g) 279mg
1 sneetje Belgische Gouda (30g) 256mg
1 potje yoghurt (gemiddeld) (125g)   178mg
1 glas drinkyoghurt (magere) (150ml)  176mg
1 glas melk (gemiddeld) (150ml) 175mg
1 glas karnemelk (150ml)  173mg
1 glas chocolademelk (150ml) 165mg
30g Belgische brie 135mg
100g platte kaas 116mg
1 hoekje magere smeerkaas (20g) 87mg

Niet-zuivelproducten (per portie)

1 glas calciumverrijkt fruitsap (150ml) 219mg
200g broccoli (5 eetlepels) 200mg
1 blik zalm (85g)    130mg
150 g gekookte sojabonen 112mg
200g groene kool (gekookt) 106mg
1 blik sardines (95g)  70mg
een handje amandelen (25g) 63mg
200g groenten voor hutsepot 54mg
150g gekookte witte bonen 46mg
1 portie waterkers (25g) 45mg
een handje pistachenoten (25g) 34mg
100g rauwkost (gemiddeld) 31mg
een handje walnoten (25g)  21mg
1 schaaltje verse fruitmengeling (125g) 15mg
1 snede volkorenbrood (30g)  9mg

Bron: "Maximaal leven met osteoporose" & logoviviosteo programma (met de steun van Roche & GSK).