Waar vandaan: Gezond Leven >Vuistregels bisfosfonaten
Recepten
Hieronder vindt u enkele heerlijke recepten om snel en smakelijk uw inname aan calcium te verhogen :
- Heerlijke plattekaas met garnalen
- Kruidige pasta met mozzarella en tomaat
-
Grootmoeders karnemelkbord
- Een zure haring met ananas en plattekaas
-
Kalkoen in courgetteroomsaus
- Gratin van broccoli met maïs
- Kaasfondue
- Peperkoek met brie en siroop
- Snoekbaars met broccoli
- Varkenshaasje met Chinese kool
- Aardbei met plattekaas
- Gebraden ossenhaas met venkel
- Gemarineerde geitenkaas
|
||
250g plattekaas |
270mg Ca (108mg Ca/100g) |
|
75g gepelde garnalen |
112mg Ca (150mg/100g) |
|
blaadjes witlof (20g) |
3mg Ca (15mg/100g) |
|
|
|
||
500g mozzarellakaas |
2015mg Ca (403mg Ca/100g) |
|
100g pijnboompitten |
100mg Ca |
|
2 teentjes knoflook |
|
|
2 theelepels oregano |
|
|
50g geraspte parmezaankaas |
500mg Ca (1000mg Ca/100g) |
|
1 bokaaltje kappertjes |
|
|
4 eetlepels olijfolie |
|
|
1kg vleestomaten |
100mg Ca (10mg Ca/100g) |
|
|
|
|
|
1 koffielepel siroop |
|
|
|
|
||
één haring (55g) |
40mg Ca (38mg/100g) |
|
1 schijf ananas (40g) |
14mg Ca (35mg/100g) |
|
50g plattekaas |
54mg Ca (108mg Ca/100g) |
|
1 koffielepeltje mayonaise (5g) |
1mg Ca (16mg/100g) |
|
handjevol sla |
|
|
|
|
||
|
|
|
600g aardappelen |
54mg Ca (9mg/100g) |
|
200g courgette |
60mg Ca (30mg/100g) |
|
500ml witte wijn |
50mg Ca (10mg Ca/100ml) |
|
300ml bouillon |
|
|
200ml room (20%) |
120mg Ca (60mg/100ml) |
|
scheutje whisky |
|
|
150g boter |
32mg ca (21mg/100g) |
|
peper en zout |
|
|
|
|
||
100g ui |
28mg Ca |
|
100g wortel |
28mg Ca |
|
1 stengel selder (40g) |
|
|
1 eetlepel olie (15g) |
|
|
1 blik zoete maïs (400g) |
|
|
500g broccoli |
500mg Ca (100mg Ca/100g) |
|
3 eieren (60g x 3) |
34mg Ca per ei |
|
50g geraspte Gruyèrekaas |
450mg Ca (900mg Ca/100g) |
|
peper, zout en chilipeper |
|
|
|
|
||
600g kaas |
5400mg Ca (900mg Ca/100g) |
|
(Emmenthal-Gruyère, eventueel Vacherin, Appenzell) |
|
|
400ml witte droge wijn |
40mg Ca (10mg Ca/100ml) |
|
4 koffielepels bloem of maïszetmeel |
|
|
teentje knoflook |
|
|
vers citroensap |
||
peper en nootmuskaat |
||
kirsch |
||
Wrijf de fonduepot met een gekneusd teentje knoflook in. Giet de droge witte wijn, vermengd met een beetje citroensap in de fonduepot. Voeg beetje bij beetje de geraspte kaas toe. Blijf al die tijd goed in ‘achtvorm‘ roeren met een houten lepel. Los de bloem op in een beetje witte wijn. Kruid met peper en muskaat (geen zout, de kaas bevat al zeer veel zout). Werk af met een glaasje kirsch en verwarm al roerend tot het geheel suddert. Tip: reken ongeveer 150 à 200g kaas per persoon. |
|
|
1 schijf peperkoek (25g) |
4mg Ca (16mg/100g) |
1 schijf brie (20g) |
80mg Ca (400mg/100g) |
1 lepel perensiroop (15g) |
5mg Ca (36mg/100g) |
|
|
||
800g snoekbaars |
392mg Ca (49mg Ca/100g) |
|
400g broccoli |
400mg Ca (100mg Ca/100g) |
|
2 sjalotten (170g) |
48mg Ca (28mg Ca/100g) |
|
2 limoenen |
|
|
40g maanzaad |
46mg Ca (11mg/100g) |
|
100ml visfumet |
|
|
200ml witte wijn |
20mg Ca (10mg Ca/100ml) |
|
200ml room |
120mg Ca (60mg Ca/100ml) |
|
sap van 1 limoen |
|
|
enkele takjes dille |
|
|
20g boter |
40mg Ca (21mg Ca/100g) |
|
nootmuskaat, peper en zout |
|
|
|
|
||
500g aardbeien |
40mg Ca (8mg Ca/100g) |
|
250g plattekaas, halfvol |
270mg Ca (108mg Ca/100g) |
|
2 eetlepels griessuiker |
|
|
muntblaadjes |
|
|
|
|
||
800g ossenhaas |
32mg Ca (4mg Ca/100g) |
|
12 uitjes (50g) |
14mg Ca (28mg Ca/100g) |
|
800g venkel |
872mg Ca (109mg/100g) |
|
250ml rode wijn |
18mg Ca (7mg Ca/100g) |
|
1 tomaat (100g) |
10mg Ca |
|
2 sjalotten (170g) |
48mg Ca (28mg Ca/100g) |
|
300ml bruine fond |
32mg Ca (4mg Ca/100g) |
|
verse tijm |
|
|
75g boter |
|
|
lepeltje suiker |
16mg Ca (21mg Ca/100g) |
|
|
|
||
2 geitenkaasjes (100g) |
204mg Ca |
|
veel platte peterselie |
|
|
een mespunt geraspte citroenschil |
|
|
een busseltje bieslook (50g) |
83mg Ca (167mg Ca/100ml) |
|
een potje lompviseitjes (35g) |
15mg Ca (45mg Ca/100g) |
|
1 eetlepel kappertjes |
|
|
4 eetlepels koudgeperste olijfolie |
|
|
gemengde sla |
15mg Ca (45mg Ca/100g) |
|
|
Opmerkingen
Kaas bevat veel calcium, maar de harde kazen bevatten ook veel zout. Wanneer uw arts een zoutbeperkt dieet heeft voorgeschreven, kiest u best voor zoutarme dieetkaas. Of bespreekt u de mogelijkheid met uw arts om calciumsupplementen te nemen. Wanneer uw moet letten op uw cholesterol, kies dan voor magere melkproducten.
Bron: "Maximaal leven met osteoporose" & programma (met de steun van Roche & GSK).