De wintertijd komt eraan: geschiedenis, doelstelling en tips!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Preventie > De wintertijd komt eraan

De wintertijd komt eraan: geschiedenis, doelstelling en tips!

"Moet de klok terug- of verder gedraaid worden?" Deze vraag wordt met de regelmaat van een... klok gesteld telkens we in België eind maart en eind oktober onze uurwerken, klokken en wekkers gelijk moeten zetten. Op 25 oktober zal iedereen zijn uurwerk één uur moeten terugdraaien. Om 3 uur's morgens zal het 2 uur zijn. Een kans om uit te slapen? Niet zeker... We blikken terug op een tijdelijke eigenaardigheid die altijd voor polemieken zorgt.

Na het Verenigd Koninkrijk in de jaren '40, Italië in 1966, Frankrijk en de Benelux in 1976 en 1977, werd de zomertijd in de Europese Unie veralgemeend in het begin van de jaren '80. Om het transport, de communicatie en de uitwisselingen binnen de Europese Unie te vergemakkelijken, werd beslist de data van de uurveranderingen op elkaar af te stemmen. Sinds 1998, gebeurt de overgang naar de zomertijd dus voor alle landen van de Europese Unie op de laatste zondag van maart om 3 uur 's morgens en de overgang naar de wintertijd op de laatste zondag van oktober, eveneens om 3 uur.

Voorbijgestreefde doelstelling?

Aanvankelijk werd de afwisseling tussen zomer- en wintertijd voorgesteld als een maatregel om energie te besparen. Het was inderdaad de grote oliecrisis van de jaren '70 die Frankrijk ertoe aangezet heeft om voor deze oplossing te kiezen. De bevolking zou langer van het daglicht kunnen genieten, waardoor olie zou kunnen bespaard worden. Een doelstelling die tegenwoordig voorbijgestreefd lijkt, aangezien België een nucleaire industrie ontwikkeld heeft, die de afhankelijkheid van petroleum beperkt.

De discussie woedt in alle hevigheid

Volgens de tegenstanders, verenigd in de Belgische Vereniging tegen de Zomertijd, zou deze uurverandering talrijke negatieve gevolgen hebben. Ze zou het schoolritme van de kinderen verstoren, alsook de slaap. Volgens sommige onderzoeken, zou er een verband bestaan tussen de overconsumptie van slaapmiddelen en de wintertijd. Sommigen beweren ook dat de wintertijd zorgt voor meer luchtvervuiling. Een ander argument lijkt eerder anekdotisch: de overgang naar de wintertijd zou leiden tot meer inbraken, omdat dieven meer tijd zouden hebben om in het donker in te breken terwijl de bewoners nog niet thuisgekomen zijn van hun werk.

Kleine praktische tips...

Deze drie tips, welbekend bij reizigers, kunnen helpen om de onaangename gevolgen van de uurverandering te vermijden:

  • Verschuif geleidelijk het uur van het avondeten en van het slapengaan vanaf 3 à 4 dagen vóór 25 oktober. Eet telkens een kwartiertje later en ga een kwartier later slapen.
  • Vermijd middagslaapjes.
  • Zodra het uur veranderd is, eet u opnieuw op het gewone uur, niet vroeger en ook niet later.

Auteur: Stéphanie Koplowicz, ViVio-journalist