Veiligheid: van groot belang bij de keuze van speelgoed

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Preventie > Keuze van speelgoed

Veiligheid: van groot belang bij de keuze van speelgoed

Diverse studies hebben de afgelopen jaren aangetoond dat in bijna één op de vijf ongelukken die tijdens ludieke activiteiten onder kinderen gebeuren (bron: EHLASS) speelgoed betrokken is. Toch maakt een ouder in de speelgoedwinkel nog vaak zijn keuze op basis van culturele, educatieve of esthetische criteria. Nochtans mag het veiligheidsaspect bij het kiezen van de cadeautjes die de Sint zal brengen zeker niet vergeten worden.

Wat is speelgoed?

Het eerste probleem ligt bij de definitie van speelgoed. Kinderen zijn van nature creatief en kunnen om het even welk voorwerp omvormen tot speelgoed. Het is voor de ouders dus essentieel om na te gaan of dat voorwerp veilig is, zeker als het om nog jonge kinderen gaat. De veiligheidsnormen die door de wetgevende instanties zijn vastgelegd, houden natuurlijk alleen rekening met voorwerpen die door de fabrikanten als speelgoed worden beschouwd.

Opgelet voor de gevaren!

Het is in ieder geval raadzaam om bij het aankopen een aantal dingen te controleren. Vaak kan men al door een voorwerp te betasten en te bekijken vaststellen of het veilig is. Stel u de volgende vragen: zitten er kleine demonteerbare stukken aan die de kleintjes in hun mond kunnen stoppen en inslikken? Verliest het knuffeldier zijn haar niet, zijn de naden van het naaiwerk stevig genoeg? Zitten de ogen van de pop goed vast? Is het vakje waarin de batterijen zitten goed dicht? Komt de leeftijdscategorie die op de verpakking vermeld staat overeen met die van het kind waarvoor het speelgoed bestemd is? Het hoeft allicht niet te worden gezegd dat het risico op een foute aankoop groter is als u het speelgoed via het internet koopt dan wanneer u dat in de winkel doet...

Het CE-certificaat

Het CE-label op de verpakking van speelgoed is de enige betrouwbare garantie om uit te maken of het voorwerp beantwoordt aan de veiligheidsnormen. Deze normen bepalen nauwkeurig de fysische, chemische, mechanische, elektrische eisen en de eisen inzake brandveiligheid waaraan deze voorwerpen moeten voldoen. Als een stuk speelgoed gevaarlijk blijkt te zijn, kunnen de bevoegde autoriteiten het uit de rekken laten verwijderen en de terugbetaling vorderen. Er gaan bovendien stemmen op om bepaalde soorten speelgoed die aan de Europese gifnormen beantwoorden, toch als toxisch te bestempelen. In een recent werk* stelt Anne-Corinne Zimmer, een journaliste gespecialiseerd in milieuvragen, voor om de synthetische en brandbare knuffeldieren te vervangen door versies van biologisch katoen. Dezelfde vaststelling doet ze voor speelgoed in zacht plastic, dat beter geruild zou worden voor voorwerpen in hout.

Ecologisch en veilig

Liviane Pasquazzo stelt ons in haar tijdschrift 'Lilibellule' de belangrijkste trends voor op het vlak van milieuvriendelijk en veilig speelgoed voor kinderen. "Hout, dat een veilig alternatief is voor plastic, neemt dit jaar een ereplaats in. De voorwerpen van het label PlanToys bijvoorbeeld zijn in Thailand gemaakt, in fabrieken die speciaal ontworpen zijn om aan de normen van duurzame ontwikkeling tegemoet te komen. Een andere nieuwigheid is het knuffeldier in natuurlijke stoffen. Zo vervaardigt het merk Peppa, dat van eerlijke handel een erezaak maakt, popjes in biologisch katoen. De mousse vulling is vervangen door natuurlijk behandeld lamswol. "
U kunt nu met een gerust hart uw Sinterklaaspak aantrekken en de korf vullen met cadeautjes!

Auteur: Marie Honnay, journaliste ViVio