Valpartijen bij ouderen: hoe voorkomen?

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Preventie > Valpartijen bij ouderen

Valpartijen bij ouderen: hoe voorkomen?

Sommige valpartijen bij bejaarden hebben te maken met hun algemene gezondheidstoestand, andere zijn het gevolg van de slechte inrichting van hun belangrijkste leefruimte: het huis. Wat de oorzaak ook is, dergelijke ongevallen zijn altijd gevaarlijk en kunnen op vergevorderde leeftijd zelfs dodelijk zijn.

Valpartijen bij senioren brengen niet alleen een lichamelijke shock teweeg, met verwondingen, kneuzingen of breuken tot gevolg, maar ook een psychologische shock. Daarop volgt een periode vol twijfels, met een gebrek aan zelfvertrouwen en angst om opnieuw te vallen. Preventie is dan ook cruciaal?

In vorm blijven is de boodschap!

Om valpartijen te vermijden, komt het er in de eerste plaats op aan zo lang mogelijk behoorlijk gezond te blijven. De volgende elementen dragen daartoe bij:
- regelmatig aan lichaamsbeweging doen, wandelen bijvoorbeeld;
- evenwichtige maaltijden nemen die voldoende eiwitten en calcium bevatten, om verlies van spiermassa en osteoporose te voorkomen. Osteoporose veroorzaakt immers heel wat dijbeenhalsbreuken. Bovendien stellen we vast dat het sterftecijfer bij bejaarden gedurende het jaar na de val met 10 tot 20 % toeneemt;
- sociale en familiale contacten onderhouden, want die zijn essentieel om het psychologisch evenwicht te bewaren.

Die eenvoudige preventiemaatregelen kunnen bejaarden helpen om fysiek en mentaal in vorm te blijven. Ze besparen hun ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen die de waakzaamheid kunnen verminderen en daardoor evenwichtsverlies dreigen te veroorzaken, dat net aan de basis ligt van heel wat valpartijen.

Nog goed kunnen stappen en zien

Bejaarden brengen een flink deel van de tijd binnenshuis door, met pantoffels aan hun voeten. Aangepast schoeisel is dan ook van kapitaal belang. Ideaal zijn gesloten schoenen zonder hakken. Muiltjes zijn absoluut uit den boze! Er bestaan ook speciale schoenen voor gevoelige of misvormde voeten. Comfortabel en dus veilig lopen, kan alleen met comfortabele schoenen!

Opgelet ook voor glijpartijen als er schoongemaakt wordt! Vandaar dat senioren (maar niet alleen zij!) het best gripvaste schoenen dragen en liefst niet door zeepwater ploeteren? Ook een voldoende goed zicht en gehoor dragen bij tot de veiligheid van bejaarden. Zo nodig een aangepaste bril en een gehoorapparaat dragen, kan heel wat valpartijen vermijden.

In de tuin...

Niet alleen het huis herbergt gevaren, ook de tuin. Ladders en trapjes zijn te mijden, zowel binnen als buiten. Is dat toch nodig, dan is het beter te wachten tot er een derde aanwezig is om dit soort klimhulpmiddelen te gebruiken, en alleen attributen te beklimmen die slechts enkele treden hoog zijn.

Het is trouwens belangrijk om na te gaan of er geen hinderlijke obstakels in de tuin liggen. Opgelet dus voor klimplanten langs de lanen, slecht opgeborgen gereedschap (harken bijvoorbeeld!) of spuitslangen. Het zijn stuk voor stuk verraderlijke valstrikken?

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste - Vivio