Tuinieren: voorzichtig met pesticiden!

Tuinieren: voorzichtig met pesticiden!

Pesticiden hebben geen goede reputatie en dat is terecht. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat zelfs bij een eenvoudige activiteit als tuinieren er een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson is...

Pesticiden brengen schade toe aan de hersenen

Men wist al dat pesticiden kankerverwekkend zijn. Nu weet men ook dat ze de hersenen aanvallen en tot de ziekte van Parkinson kunnen leiden. Om dat aan te tonen, volgde een Amerikaans onderzoeksteam 143.000 mensen gedurende tien jaar. Ze stelden vast dat mensen die regelmatig in contact komen met pesticiden een verhoogd risico hebben de ziekte van Parkinson. De toename van het risico, die 70% bedraagt, werd ook vastgesteld bij lage dosissen pesticiden zoals die die zonder beschermingsmaatregelen gebruikt worden bij het tuinieren.

Pesticiden beperken en zich beschermen

Daarom is het belangrijk om bij het werken in de tuin een masker te dragen, handschoenen en een beschermende bril. Professionele tuinders moeten een pak dragen. Net zo belangrijk is het zoveel mogelijk beperken van het gebruik van pesticiden. Vraag advies over wanneer ze best gebruikt kunnen worden en hoe.

Daarnaast is voorzichtigheid ook aangewezen bij het opslaan van de producten (zorg ervoor dat kinderen er niet bij kunnen) en alleen die hoeveelheid klaar te maken die u op dat ogenblik gaat gebruiken. En dat om te vermijden dat u blijft zitten met teveel van het product en dat u het dan ook maar gaat verstuiven, terwijl het niet nodig is.

Meer dan één landbouwer op de vijf heeft stoornissen door het gebruik van pesticiden

In Frankrijk werden de landbouwers onderzocht door de Mutualité Sociale Agricole (MSA). Dat onderzoek leverde dezelfde resultaten op wat pesticiden betreft. Meer dan één op de vijf Franse landbouwers heeft klachten die te wijten zijn aan het gebruik van de bewuste producten...

Er loopt nog meer onderzoek naar de toxiciteit van pesticiden. Daarbij zullen vermoedelijk nog meer gezondheidsproblemen aan het licht komen. Het is dus uitkijken, ook bij zoiets banaals als tuinieren.

Auteurs: Dr Philippe Presles (05/09/2006) - Alberto Ascherio. Annals of Neurology (juli 2006)

Bron:

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?



Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: