Ai pijn! De juiste reacties

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Gezondheid > Preventie - algemeen > Ai pijn! De juiste reacties

Ai pijn! De juiste reacties

Builen

Pas op, je gaat vall... Het is al gebeurd. Om te voorkomen dat de builen veranderen in een voetbal, legt u het beste onmiddellijk gedurende 5 tot 10 minuten een ijsblokje op de bewuste plek. Stop het ijsblokje wel in een washandje, anders gaat het de huid verbranden. Of koop bij de apotheker een ijszakje en stop het in de diepvriezer. Zo hebt u bij ongelukjes altijd iets bij de hand. Smeer daarna op de buil wat crème of een gel op basis van arnica. U kunt ook homeopathische arnica in korrelvorm gebruiken (5 of 7 korreltjes).

Goed om te weten: bij bewustzijnsverlies, hoe kort ook, moet u naar de dienst spoedgevallen.

Schaafwonden

Spoel de wonde met koud water (was ze indien nodig uit met water en zeep) en ontsmet ze met een ontsmettingsmiddel dat niet prikt. Doe er daarna een pleister of een verbandje op gedurende 48 uur om genezing te bevorderen.

Blaren

Doorprik ze met een naald die vooraf is ontsmet met alcohol van 90°, en stop er een draad door. Laat de draad zitten zodat het vocht uit de blaar geleidelijk aan en zachtjes weg kan. Doe er dan een pleister op met een hydrocolloïde gel. Zo geneest de wonde sneller.

Trek de blaar niet open of af en snij de huid ook niet weg. Dat vertraagt het genezingsproces alleen maar.

Verzwikte voet

Laat het kind niet op de bewuste voet staan. Verzacht de pijn met paracetamol en ga langs bij uw huisarts om na te gaan hoe erg de verzwikking is. Gebruik geen verwarmende zalf. Die kan de zwelling van de enkel nog verergeren. Doe er ook geen verband om, want dat kan de doorbloeding hinderen.

Splinters

Verwijder de splinter met een epileerpincet dat vooraf is ontsmet met alcohol van 90°. Werk heel voorzichtig en nauwgezet om te voorkomen dat de splinter doormidden breekt en trek in de richting waarin de splinter in de huid is gedrongen. Ontsmet daarna de wonde. Als de splinter te diep zit, gaat u beter naar uw huisarts. Wacht er niet mee, anders kan de wonde ontsteken.

Brandwonden

Als de verbrande zone niet te groot is, moet u ze 5 tot 10 minuten onder koud stromend water houden, zodat de warmte niet dieper in de huid dringt. Wrijf er daarna overvloedig een speciale crème tegen brandwonden op. Dat verzacht de pijn en versnelt het genezingsproces. Als er binnen 48 uur blaren verschijnen, gaat het om brandwonden van de 2de graad. Ga in dat geval naar uw huisarts.

Zonnebrand

Laat uw kind douchen onder koel water (niet in bad stoppen dus) om te voorkomen dat de warmte dieper in de huid dringt. Doe dan op de aangetaste zone meteen een vocht inbrengende crème (vraag raad aan uw apotheker) of een kompres met een vette crème die u vastmaakt met steriele kompressen. Op die manier kan de huid zich vernieuwen. Als uw kind koorts heeft - een van de symptomen van een zonnesteek, is het mogelijk een zonnesteek aan het ontwikkelen en moet u naar de dienst spoedgevallen.

Auteur: Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste (12/08/2008)

 

Meer EHBO tips vind je in de rubriek SOS.

 

Bron:

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: