Mobiele stellingen: zorg dat u niet valt!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Mobiele stellingen

Mobiele stellingen: zorg dat u niet valt!

U wilt uw gevel verven of de dakgoot herstellen en u huurt een mobiele stelling? Dat mag, maar let op dat u niet valt! Vóór u aan dergelijke kleine of grote werkzaamheden begint, moet u weten hoe u uzelf en uw omgeving kunt beschermen. In de industrie moeten vaklui een aantal veiligheidsregels naleven als ze met stellingen werken.

Als particulier zijn die regels op u niet van toepassing, maar niets houdt u tegen om er toch rekening mee te houden om zo veilig mogelijk te kunnen werken?

Relingen en plinten als preventie

Om te voorkomen dat u valt en om te zorgen dat u zich tijdens het werk ergens aan kan vasthouden, moet een mobiele stelling (op wielen) in het ideale geval over beschermingen op twee verschillende hoogtes beschikken: een reling (aluminium lat) bovenaan, ook wel eens de "borstwering" genoemd, op een hoogte van 1 tot 1,20 meter en een tussenreling, op een hoogte van 45 à 50 cm.

Daarnaast is er een plint (plank) van 15 cm aan de vloer die materiaal en werktuigen tegenhoudt, zodat ze niet van de stellingvloer kunnen vallen.

Probeer ten slotte om de afstand tussen de vloer van de stelling en de gevel te beperken tot maximaal 20 of 25 cm, om te voorkomen dat uw voet ertussen glijdt.

De breedte van de vloer

In België schrijft de wetgeving voor werkgevers voor dat de breedte van de stellingvloer minstens 40 cm moet zijn als er geen materiaal wordt op geplaatst (verfpotten, werktuigen enz.) of minstens 60 cm als dat wel gebeurt.

Werken of rijden, niet allebei!

Kwestie van gezond verstand? Ongetwijfeld? Zodra de stelling is geplaatst en u ze wilt gebruiken, vergeet dan niet om de wielen te blokkeren, om te voorkomen dat ze wegrolt of dat u onverwacht het evenwicht verliest... Op elk wiel staat een rem. Zet die op de vier wielen op.

Vervolgens, als de stelling drie keer zo groot is als de basisbreedte, kunt u zich inspireren op de industriële wetgeving en bijkomende stabilisatoren gebruiken om een beter evenwicht te garanderen.

Klim er aan de binnenkant op

Klim nooit aan de buitenkant van de structuur om naar de werkvloer van een stelling te gaan, want dan riskeert u de stelling door uw gewicht te laten kantelen. U moet naar de werkvloer klimmen via de binnenkant van de structuur, via de ladders en openingen in de vloer, die precies daarvoor bestemd zijn.

Zachtjes verplaatsen?

U hebt net boven een venster geverfd en uw arm reikt niet ver genoeg om ernaast voort te gaan? Wees niet lui! Als u op de stelling werkt en ze moet verplaatsen, al is het maar een kleine afstand, laat u dan niet verleiden om iemand te vragen dat te doen terwijl u erop blijft staan. Ga er altijd af vooraleer ze wordt verplaatst: het gebeurt al te vaak dat iemand door die achteloosheid valt en zo een arm-, been-, ruggenwervel- of schedelbreuk oploopt.

Maak de weg volledig vrij in de richting waarin u wilt gaan vóór u de stelling gaat verplaatsen. Zo vermijdt u dat de stelling onverwacht tegen een obstakel aanbotst?

Enkele suggesties voor een maximale bescherming?

Als de stellingvloer op meer dan twee meter van de grond staat en geen algemene bescherming van het type borstwering en reling heeft, dan moeten vaklui een veiligheidsharnas gebruiken. U kunt zelf beslissen of u daar behoefte aan heeft?

Denk ook aan een helm, die u kan beschermen als er een risico bestaat dat er boven u iets naar beneden valt. Als u bijvoorbeeld gewoon een muur verft, zal zo'n helm waarschijnlijk niet nodig zijn.

Klaar voor het grote werk? U begrijpt het: om in alle veiligheid te werken, probeert u beter geen stelling in elkaar te flansen met enkele planken en leent u ook beter geen min of meer stabiele stelling van uw buurman. Bekijk de stellingen die men u wil uitlenen of verhuren steeds met een kritisch oog.

Auteur: Gwenaëlle Ansieau, Journaliste - Vivio