Uw kind veilig meenemen op de fiets

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Preventie > Uw kind veilig op de fiets

Uw kind veilig meenemen op de fiets

De wegcode verplicht u een fietsstoeltje of aanhangwagentje te gebruiken wanneer u uw kind meeneemt op de fiets. In sportzaken vindt u diverse modellen in alle mogelijke prijsklassen. Op welke criteria moet u zich baseren om de veiligheid van uw jonge passagier te waarborgen? Ziehier enkele antwoorden?

Een fietsstoeltje: een kwestie van gewicht

Er bestaan twee soorten fietsstoeltjes. Sommige moeten rechtstreeks bevestigd worden aan het fietsframe, andere aan de bagagedrager. Het eerste model lijkt praktischer, omdat het geschikt is voor alle fietsmodellen, zelfs voor mountainbikes. Welk model u ook kiest, het moet aangepast zijn aan het gewicht van uw kind; dat is meteen de belangrijkste veiligheidswaarborg. Fietsstoeltjes worden meestal gebruikt vanaf 9 maanden tot 5 of 6 jaar, wat bij de meeste merken de leeftijdslimiet is (ongeveer 20 kg).

Een in de hoogte verstelbare voetsteun, voorzien van een spaakbeschermer, moet vermijden dat de voetjes van het kind tussen de spaken terechtkomen, met alle gevolgen van dien? Ook riemen of een tuigje om het middel en de schouders zijn belangrijk voor een maximale veiligheid. Hoe minder het kind trappelt, hoe beter u uw evenwicht kunt behouden. De veiligheidsuitrusting is echter pas compleet als de volledige ?bemanning? een aangepaste helm draagt.

Een aanhangwagentje: een veiligere oplossing

Vandaag lijken ouders de voorkeur te geven aan een aanhangwagentje. Ook hier zijn twee types verkrijgbaar. Het eerste is een soort tweewielig karretje dat u moet bevestigen aan uw fiets. Het biedt plaats voor twee kinderen, die beschermd zijn tegen weer en wind. Deze lichte aluminiumstructuur heeft geen invloed op het evenwicht van de fiets. Bovendien is de kans klein dat het wagentje omslaat als de bestuurder een val maakt. En bij een botsing lijken de passagiers beter beschermd, temeer omdat ze vastzitten met een veiligheidsgordel. Aarzel niet om een vlaggetje te kopen, kwestie van het arsenaal te vervolledigen, en bevestig het aan het wagentje. Duidelijk gezien worden op de weg is nooit een overbodige luxe!

Het andere model bestaat gewoon uit een riem waarmee de fiets van uw kind is vastgemaakt aan de uwe, zodat een soort tandem ontstaat. Dit systeem is wel alleen geschikt voor grotere kinderen. Let ook op dat zijn voeten niet verstrikt raken in de pedalen!

Draag altijd een helm!

Een helm biedt altijd bescherming bij valpartijen, en dat op elke leeftijd, ook al is hij niet verplicht op de fiets. Bovendien zullen uw kinderen die goede gewoonte van u overnemen. Kies voor een gehomologeerde helm die het CE EN-label draagt, vergezeld van vier cijfers. De helm moet groot genoeg zijn, zodat hij comfortabel zit, en het kind kan hem afstellen met klittenband of schuimplastics. Plaats de helm horizontaal, span de zijriempjes en de kinband aan (en laat daarbij één vinger ruimte aan de onderkant) en vraag het kind om met zijn hoofd te schudden. Een aangepaste helm mag niet meer bewegen.

Voor een goede zichtbaarheid kiest u het best een helm met een heldere kleur of met reflecterende banden. Laatste voorzorgsmaatregel: een helm die een zware schok heeft gehad, is niet meer bruikbaar en moet meteen vervangen worden.

Nog een laatste tip vóór u de weg opgaat

Het spreekt vanzelf dat wanneer uw kind alleen wil fietsen, u de verkeersregels moet uitleggen, te beginnen met de regel: het is verboden op de openbare weg te rijden zonder het stuur vast te houden en om zich te laten voorttrekken door een andere weggebruiker. Een goed verstaander ?

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste Vivio