Een dagje op de kermis : ongevallen voorkomen

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Preventie > Een dagje op de kermis

Een dagje op de kermis : ongevallen voorkomen

Wat is er gezelliger dan met familie of vrienden naar de kermis gaan om zich eens lekker uit te leven? Roetsjbanen, spookhuizen, spiegelpaleizen, oliebollen: pret gegarandeerd! Maar of u nu op de kinderpaardenmolen zit of een duizelingwekkende helling afraast: blijf bij de les en vergeet de veiligheidsregels niet?

Kermisongevallen komen steevast in de media, maar zijn zeer zeldzaam: het aantal jaarlijkse ongevallen in België is op één hand te tellen. De veiligheidsnormen voor de attracties en hun exploitatie worden immers steeds strenger. Zo deed er zich vorig jaar op de Brusselse Zuidfoor maar één incident voor, en dan nog zonder ernstige gevolgen, terwijl de kermis maar liefst anderhalf miljoen bezoekers kreeg.

Waakzaamheid geboden!

De enkele ongevallen zijn bijna allemaal te wijten aan het niet naleven van de veiligheidsregels. U mag zich gerust amuseren, maar verlies tegelijk uw gezond verstand niet en neem uw verantwoordelijkheid tegenover uw ?medekermisgangers?, groot en klein?

Lees de instructies vóór u erin vliegt?

De veiligheidsregels hangen af van het soort attractie: ze verschillen naargelang het om een kinderpaardenmolen, autoscooters of een grote roetsjbaan gaat. Win dus inlichtingen in vóór u er letterlijk invliegt of plaatsneemt achter het stuur van een bolide. De exploitant van een attractie is verplicht om een instructiebord te plaatsen voor de bezoekers en moet ook uw vragen beantwoorden. Volg die instructies naar de letter, want het gaat om uw veiligheid en die van de andere bezoekers.

Blijf stilzitten!

Gaat het om een attractie met een gondel of een wagentje (roetsjbaan of groot rad bijvoorbeeld), wacht dan tot ze volledig stilstaat om in en uit te stappen.
Blijf zitten als de attractie eenmaal vertrokken is. Gaat het om gondels met verschillende zitplaatsen, probeer dan nooit om recht te staan of van plaats te wisselen met de persoon tegenover of naast u.

Sta nooit rechtop in de botsautootjes of de autoscooters, want u dreigt uw evenwicht te verliezen als andere ?bestuurders? tegen u aanbotsen. Hou stevig het stuur vast, om de schokken beter te dempen.

Bij de meeste attracties wordt de start aangekondigd met een claxon. Probeer na dit geluidssignaal niet meer in of uit te stappen. Steek ook uw armen en benen niet uit, want da?s een gevaarlijk spelletje!

Respecteer de lengtevoorschriften

Voor alle grote ?sensatieattracties? zoals roetsjbanen is een minimale lengte vereist. Zo moeten ?kandidaat-avonturiers? minstens 1,20 of 1,40 m lang zijn, afhankelijk van de attractie, om correct beschermd te worden door de veiligheidsstang. Kinderen die kleiner zijn, mogen in geen geval aan boord gaan.

Maar opgelet: centimeters zeggen niet alles! Bij dit soort attracties is het sterk aan te raden dat er een volwassene plaatsneemt naast het kind, ook al heeft het de vereiste minimumlengte.

Ga mee met de kleinsten

Het valt niet altijd mee om als uk van drie een raket te besturen of op een - zij het houten - volbloed te zitten. Bij kindermolens mogen de ouders rechtstaan naast hun kind, dat vaak een beetje bang is bij het eerste rondje!

Het is beter om enkele minuten de hand vast te houden van uw leerling-cowboy, tussen het vliegtuig en de brandweerwagen, dan om vanaf de grond machteloos te moeten toezien hoe hij tranen met tuiten weent of helemaal alleen uit zijn wagentje probeert te kruipen!

Een beetje gezond verstand?

Hou de kinderen goed in het oog, zeker als ze in groep zijn, want vaak zijn ze opgewonden en zich niet bewust van de risico's. Vóór u naar de kermis vertrekt, moet u hun duidelijk uitleggen dat ze u moeten gehoorzamen en zich aan de richtlijnen moeten houden. Verlies hen geen minuut uit het oog.

Stap alleen in de roetsjbaan of de autoscooters als u in topvorm bent! Zwangere vrouwen bijvoorbeeld moeten sensationele attracties en schokken vermijden. Net als epilepsiepatiënten , want zij kunnen een aanval krijgen na een slag op hun hoofd bijvoorbeeld of, bij lichtgevoelige epilepsie, door fel en schitterend licht. Ook hevige emoties, stress en angst kunnen uitlokkende factoren zijn.

Gebruik dus uw gezond verstand, lees en respecteer de voorschriften, zodat u op een veilige manier de sensationeelste avonturen kunt beleven! Veel plezier!

Auteur: Gwenaëlle Ansieau, Journaliste - Vivio