Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Klimaatverandering > Het noordpoolgebied

Het noordpoolgebied... hoofdgetuige van de klimaatverandering

Het noordpoolgebied herbergt een bijzondere fauna, met onder meer ijsberen, walrussen, walvissen, vogels en, poolvossen. Maar door de stijgende temperaturen smelt het pakijs steeds sneller en komen verschillende soorten in moeilijkheden...

Uitgeweken walrussen  

Aan de Russische arctische kust, in de regio Chukotka, doken zo’n 40.000 walrussen op, een ongewoon verschijnsel. ‘Door de klimaatverandering verdwijnt in de zomer het ijs uit de Chukchizee en Oost-Siberische Zee. De dieren zoeken dus een ander oord op’, verklaart Viktor Nikiforov van WWF-Rusland. Walrussen hebben grote ijsvlakten nodig met een voldoende dikke ijslaag. Viktor Nikiforov verwacht dat walrussen zich de komende jaren nog vaker zullen laten zien aan de kust van Chukotka en pleit voor een reservaat in het gebied om de dieren te beschermen.

IJsberenleed

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de ijsbeer ernstig bedreigd is. Als we de gevolgen van de klimaatverandering in het noordpoolgebied niet kunnen afremmen, zal twee derde van de ijsberen tegen 2050 verdwenen zijn. Het pakijs - habitat en jachtgebied van de dieren - neemt elk jaar in omvang af.

Bron: WWF