Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Diersoorten: Neushoorns > Het werk van WWF

Publireportage

Neushoorns : Het werk van WWF

WWF steekt al sinds 1961 de handen uit de mouwen om de neushoorn te helpen. Talrijke projecten voor de neushoorn werden sindsdien al op touw gezet. Vandaag is WWF actief in verschillende landen om de neushoorn te helpen redden.

Fonds voor het behoud van Afrikaanse neushoorns
Dit Fonds steunt talrijke natuurbehoudsprojecten voor neushoorns, waaronder ook noodacties. Onlangs heeft het Fonds het Nationale Park Etosha in Namibië nog geholpen bij hun inspanningen tegen de stroperij.

Kenia
Het Nationale Park van het meer Nakuru in Kenya herbergt kleine populaties witte én zwarte neushoorns. Een WWF-project i.s.m. de lokale bevolking probeert de vervuiling tegen te gaan en duurzame landbouwpraktijken aan te moedigen in de buurt van het park.

Namibië
WWF steunt een project in het Nationale Park Etosha in Namibië om er de populatie zwarte neushoorns te beschermen. Enkele witte neushoorns uit Zuid-Afrika werden naar het Park getransporteerd.

Zuid-Afrika
WWF-Zuid-Afrika steunt de 'expertengroep voor Afrikaanse neushoorns van het IUCN/SSC''. Onze Zuid-Afrikaanse collega's steunen verder ook natuurbehoudsacties in het natuurreservaat van Mkhaya (Swaziland) en dat van Itala (Kwazulu/Natal).

ZimbabweDe witte neushoorn in Zimbabwe wordt uitgerust met een zendertje
WWF steunt 'privé-reservaten', opgericht door ranchers die aanvaard hebben hun omheining te verwijderen en die een overeenkomst tekenden voor het beheer ervan.

Nepal
WWF heeft projecten in de Koninklijke Nationale Parken Chitwan en Bardia. Bij één van deze projecten zijn 60.000 boeren betrokken die rond het Chitwanpark wonen. De bedoeling is dat de inkomsten uit ecotoerisme geïnvesteerd worden in een bosbouwprogramma dat de lokale gemeenschap ten goede komt. Sinds 1973 transporteert WWF ook neushoorns van Chitwan naar Bardia.

India
WWF zet zich in voor talrijke beschermde gebieden waar neushoorns leven. Al is de neushoornpopulatie in India stabiel en neemt ze zelfs toe, stroperij blijft blijft een ernstig probleem, vooral in het Nationale Park Manas. WWF-India werkt aan een actieplan voor het tijgerreservaat Dudhwa, waar al 11 neushoorns 'geplaatst' werden. WWF-India steunt ook TRAFFIC, dat studies uitvoert over de illegale handel in de hoorns van Indische neushoorns .

Vietnam
WWF draagt bij tot het behoud van de habitat van de Javaanse neushoorn in het Nationale Park van Cat Tien in Vietnam. De Vietnamese regering heeft een zone van 35.000 ha uitgeroepen tot 'neushoornreservaat'. Het reservaat en zijn bufferzones zijn verbonden met Cat Tien, wat een beschermd gebied oplevert van alles bij elkaar zo'n 100.000 ha. WWF helpt het "Ministerie voor Water en Bossen" bij de afbakening van dit gebied, de verbetering van de in frastructuur van het park (bv. de aanleg van wachtposten) en de controle van de neushoornpopulaties. In 1999 legden automatische camera's de eerste beelden vast van Javaanse neushoorns in het wild. Deze beelden bevestigden de getuigenissen van lokale gemeenschappen over het overleven van deze dieren.

Indonesië
WWF is jarenlang actief geweest in het Nationale Park Ujung Kulon. De toekomst van dit park is in gevaar omdat de mensen er hout uit halen (als brandstof) en omdat zij graslanden omvormen tot landbouwgrond. WWF heeft mee helpen zoeken naar alternatieve bronnen van inkomsten voor de mensen die in het park wonen.

Sumatra
WWF heeft 4 prioritaire gebieden geïdentificeerd om de natuurbehoudsinspanningen voor de Sumatraanse neushoorns op toe te spitsen.
WWF heeft meegewerkt aan de oprichting van beschermingsbrigades voor de neushoorns. Verder helpt WWF lokale ngo's procedures te ontwikkelen om de handel in hoorns op te volgen en te controleren. Daarnaast draagt WWF ook zijn steentje bij tot het beheer van het Nationaal Park van Kerinci-Seblat

TRAFFIC
WWF ziet via zijn programma TRAFFIC, toe op de illegale handel in planten- en diersoorten, waaronder de handel in hoorns van neushoorns. WWF draagt ook bij tot de inspanningen om de implementatie van CITES.

 

Bron: WWF