Neushoorns : bedreigingen

De hoorn

Sinds 1977, staan neushoorns op Bijlage I van CITES. Dat betekent dat alle internationale handel in neushoorns en ervan afgeleide producten verboden is. Dit heeft de stroperij in Afrika echter geen halt toegeroepen. De plaats van bestemming is meestal Jemen of China. In Jemen wordt de hoorn (vooral van zwarte neushoorns) gebruikt voor het heft van de traditionele dolken. In China is de traditionele Aziatische geneeskunde vragende partij voor het gebruikvan hoorns. Deze stroperij bedreigd ook de Aziatische nesuhoorns.

Verlies van leefgebied
Witte neushoorn : door stropers vermoord omwille van zijn hoorn

De aantasting en inkrimping van de habitat van de dieren is een andere ernstige bedreiging voor de Sumatraanse neushoorn. De populaties worden steeds kleiner en wijzigingen aan de bodem vernielen de trajecten die de dieren gebruiken. Bijgevolg komen de dieren elkaar niet meer tegen en kunnen ze niet voor nageslacht zorgen. De voornaamste bedreiging voor de Javaanse neushoorn is de toenemende behoefte aan landbouwgrond van de steeds groter wordende bevolking. De twee beschermde zones waar de dieren leven, en hun omgeving, hebben te lijden onder ontbossing. Er wordt gekapt om landbouwgrond vrij te maken maar ook voor commerciële doeleinden.

Conflicten mens-neushoorn

In India en Nepal is de capaciteit van veel beschermde gebieden bereikt: d.w.z. dat er in die gebieden geen plaats meer is voor meer neushoorns. Dit leidt ook tot conflicten tussen mens en neushoorn omdat de dieren niet binnen de grenzen van de beschermde gebieden blijven. Op hun zoektocht naar voedsel brengen zij vaak ook naburige dorpen een bezoekje. Jaarlijks doden voornamelijk vrouwelijke neushoorns mensen in India en Nepal.

 

Bron: WWF