Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Levende zee: Illegale visserij

De illegale visserij

De illegale, ongereguleerde en niet-geregistreerde visserij (ook IUU genaamd: illegal, unreported and unregulated fishing) is een enorm probleem. Deze praktijken zijn te vinden bij zowat alle visvangsten en hebben betrekking op wel 30% van de vangsten.

We spreken van IUU-visserij bij volgende praktijken:

  • de geldende wetten en regelgeving in een land overtreden bij het vissen, of een internationaal akkoord niet naleven
     
  • de vangsten niet aangeven bij de bevoegde overheid
     
  • beheersinspanningen tenietdoen die de bescherming van zeedieren en -ecosystemen beogen

De IUU-visserij is vaak een actviteit van georganiseerde misdadigers die professioneel en wereldwijd opereren. Een piratenschip kan toebehoren aan een bedrijf in de Caraïben, dat op zijn beurt de eigendom is van iemand in Spanje, terwijl de schipper een Rus is en de bemanning Filippijns of Chinees. Het schip zelf kan onder de vlag van pakweg Togo varen.

De bedrijven hanteren verschillende strategieën om de wetten en akkoorden te omzeilen die instaan voor de bescherming van het zeeleven.
                       
Piraten verbergen de oorsprong van hun illegale vangsten zo goed dat deze vangsten vaak toch legaal verkocht raken op de markten in industrielanden.

De IUU-visserij heeft enorme gevolgen. Deze misdadigers decimeren niet alleen de visbestanden. Ze doden ook tienduizenden zeedieren die als bijvangst in hun netten terechtkomen, en ze vernielen kwetsbare habitats met hun destructieve vismethoden.            

 

Bron: WWF


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: