Waar vandaan: Vrije Tijd > Mode > Onderhoudstips

Onderhoudstips

Hoeveelheid was: Hoeveel was mag er in één keer in de wasmachine?

Dat doe je zo: Het beste is de wasmachine te vullen met 4 tot 5 kg droog wasgoed (afhankelijk van de textielsoort) en bovenin wat ruimte over te laten. Bij overbelading worden vlekken minder goed verwijderd omdat water en actieve stoffen zich moeilijk verspreiden en de massa textiel zich niet goed in de trommel kan bewegen. Er is te weinig beweging van de vezels onderling waardoor de mechanische hulp van de wasmachine wordt geremd. Bij te weinig belading wordt echter ook geen optimaal resultaat verkregen. Ook hier ontstaat te weinig wrijving van het wasgoed in het sop waardoor de was zo mogelijk nog minder schoon wordt.

Sorteren van de was

Waarom is het belangrijk dat ik mijn was goed sorteer? Dat doe je zo: Natuurlijk wil je graag dat je kleding er zo lang mogelijk mooi blijft uitzien. En een goede voorbereiding is 90 % van het succes. Om te voorkomen dat de kleding krimpt of de kleuren gaan doorlopen is het van belang de vuile was te sorteren op basis van kleur en temperatuur. Dus donker bij donker, wit bij wit en gekleurd bij gekleurd. De juiste wastemperatuur is terug te vinden in het onderhoudsetiket in je kleding.

Hoe voorkom ik het doorlopen van kleuren?

Dat doe je zo: Ergens in het productieproces wordt gekleurde textiel geverfd. De mate waarin deze kleuren bestand zijn tegen wassen, bleken, strijken, chemisch reinigen en drogen bepalen de "kleurechtheid" van het textiel.

Een paar tips:

  • Test op kleurechtheid op een onzichtbaar stukje textiel. Leg dit stukje textiel tussen twee licht vochtige katoenen doekjes en strijk erover met een warm strijkijzer. Als het textiel heeft afgegeven is het niet kleurecht. Dan kun je dat kledingstuk het beste apart en snel wassen in een lauw sopje. ·
  • Was nieuwe gekleurde artikelen altijd een paar keer apart. Nieuw textiel bevat soms een overmaat aan kleurstof dat tijdens de eerste wasbeurten loslaat. Om de losgelaten kleurdeeltjes zwevend in het sop te houden kan je het best wat extra (Color)wasmiddel doseren en snel wassen. Zo wordt aanverving op lichter gekleurde delen voorkomen en worden de kleuren nog mooier.
  • Laat nooit natte kleurwas op een stapeltje liggen, de kans bestaat dat de kleuren overlopen van het ene naar het andere wasstuk.

Wat doe ik met dons?

Elke keer als ik een donzen jas gewassen heb zit het dons als een prop in elkaar. De jas wordt nooit meer zo mooi als eerst. Hoe kan ik dit oplossen?

Onze raadgevingen: Om het "klonteren" van dons in de wasmachine te verminderen, kunt u een tennisbal laten meedraaien. Hierdoor wordt het dons tijdens het wassen als het ware "losgeslagen". Verder is het belangrijk een mild, verzorgend wasmiddel te gebruiken. Er bestaan middelen die speciaal geschikt zijn voor dons.

Wollen trui

Hoe voorkom je dat je die mooie wollen trui na een wasbeurt moet weggooien, of dat die witte broek nu neigt naar roze? Wol is een goed isolerend, waterafstotend materiaal, dat echter een speciale behandeling vereist.

Onze Tips:

  • niet te warm wassen (max 35 *C)
  • gebruik een speciaal wolwasmiddel
  • bij handwas niet wrijven om vervilting te voorkomen
  • niet in de machine wassen, tenzij dit uitdrukkelijk vermeld is
  • niet centrifugeren met hoog toerental
  • liggend laten drogen op een schone handdoek
  • voor het strijken afdekken met een vochtige doek
  • nooit gekleurde wol op een stapel te drogen leggen. De kans bestaat dat de kleuren doorlopen.
  • Als de wol ruw aanvoelt kan een klein beetje wasverzachter aan het laatste spoelwater worden toegevoegd.

Zijden kleding

Hoe kan ik het beste mijn zijden kleding behandelen? Na lang zoeken -en sparen!- heb ik mijn droomblouse kunnen kopen. Een dieprode, zijden blouse. Hoe kan ik hem zo wassen dat 'ie net zo mooi blijft als nu?

Zijde is een natuurlijk product dat door de rups van de zijdevlinder wordt gemaakt.

Onze raadgevingen:

  • Gebruik voor het wassen van zijde een wasmiddel dat hiervoor geschikt is. (zie etiket) - Zijde nooit laten inweken, maar onmiddellijk wassen.
  • Zijde die geschikt is voor de wasmachine nooit warmer dan 30 *C wassen.
  • Delicate zijde kan het best voorzichtig met de hand gewassen worden.
  • Zijde kan het beste vlak op een schone handdoek te drogen worden gelegd. Hemden en blouses kunnen aan een kleerhanger te drogen worden gehangen.
  • Zijde kan het best worden gestreken als het nog licht vochtig is, Nooit met water besprenkelen, anders ontstaan vlekken.

Behandeling van viscose

Wat is de beste behandeling voor viscose? Hoe kan ik het beste mijn viscose topjes wassen?

Onze raadgevingen: Halfsynthetische vezels zijn afkomstig van natuurlijke materialen, maar ondergaan een chemische behandeling waardoor hun eigenschappen veranderen. Wassen bij lage temperatuur (tot 40 *C) De wasmachine voor ongeveer 2/3 vullen (= 2 kg) Bij voorkeur nat ophangen. Viscose niet in de droogtrommel drogen. Licht vochtig of onder een vochtige doek strijken

Lingerie wassen

Hoe kan ik het best mijn lingerie wassen?

Delicate lingerie blijft het langst mooi door het met de hand te wassen. Wil je het toch in de wasmachine wassen, doe er dan een lingerie-netje omheen. Zo voorkom je dat haakjes andere kledingstukken beschadigen, en mocht er onverhoopt een beugel loslaten, zal deze in het netje achterblijven. Een losse beugel kan je wasmachine kapotmaken. Lingerie kun je het best wassen met een fijnwasmiddel.

Behandeling van verschillende vezels

Hoe kan ik het best stoffen van plantaardige vezels, zoals katoen en linnen, verzorgen?
Dat doe je zo: Stoffen van plantaardige oorsprong zijn bestand tegen hogere temperaturen (tot 60-95*C)
Onze raadgevingen:

  • Was op een zo laag mogelijke temperatuur. Dit is beter voor de kleuren en voor het milieu.
  • Gebruik bij voorkeur een wasmiddel met bleekmiddel. Voor gekleurd textiel is uiteraard een kleurwasmiddel aan te bevelen.
  • Bleken met chloor mag alleen bij wit textiel.
  • Linnen niet in de zon of in de wasdroger laten drogen.
  • Katoen in de droogautomaat niet te sterk drogen, kans op krimpen is dan groot.

Zonnebrandcreme

Zonnebrandcreme geeft vaak een specifieke vlek. Het is vaak vettig en in de meeste gevallen heeft het ook nog een kleur. Ieder wasmiddel met een zuurstofbleekmiddel zal de kleurstof wel kunnen laten verdwijnen echter om het "vet" te verwijderen is het soms beter een vloeibaar wasmiddel/gel te gebruiken. Deze soort wasmiddelen hebben vaak een beter vetoplossend vermogen. Mocht er teveel "vet" op de kleding gekomen zijn dan adviseren wij een voorbehandelingsmiddel voor vetvlekken te gebruiken en daarna te wassen. Leest u vooral het etiket van de zonnebrandcreme. Veelal is er een waarschuwing voorzien wat betreft het gevaar voor vlekken. Dus voorzichtig aanbrengen van een creme is een vereiste.

Hoe verwijder ik bloedvlekken?

Verse bloedvlekken kunnen normaal gezien verwijderd worden met een hoofdwasmiddel. Mocht u echter erg hardnekkige oudere vlekken hebben, dan zal een speciale behandeling nodig zijn. U kunt de vlek dan eerst laten weken in koud water waarin een halve eetlepel zout per halve liter is opgelost. Spoel dan uit en zet een half uur tot een nacht in de week met een biologisch inweekmiddel in warm water. Doe daarna zoals gebruikelijk in de was.

Hoe kan je over het algemeen het best handelen als je een vlek maakt?

Bijna alle vlekken zijn het makkelijkst te verwijderen als u direct na het ontstaan aktie onderneemt. Haal ten eerste zoveel mogelijk van de vlek weg door vloeistoffen te absorberen met bijvoorbeeld wit keukenpapier. Nooit over de vlek wrijven, enkel deppen! Pasteuze stoffen zoals jam en crème verwijdert u zoveel mogelijk met een lepel of een bot mes. Droge stoffen neemt u zoveel mogelijk op met een stofzuiger. Daarna wast u het textiel zoals gebruikelijk.

Hoe kan je het best koffievlekken behandelen?

Koffie veroorzaakt vaak hardnekkige vlekken, vooral als het opgedroogd is. Daarom doet u wasbare textiel met verse koffievlekken bij voorkeur direct in de was, dan heeft u grote kans dat ze eruit gaan, zeker als u de vlekken van tevoren inwrijft met een papje van wasmiddel of in de week zet in biologisch wasmiddel. Een opgedroogde (hardnekkige) vlek dept u eerst met glycerine tot de vlek goed doordrenkt is. U laat dit een half uur inwerken. Was dan met een biologisch wasmiddel. Is de vlek er daarna nog niet uit, probeer deze dan te verwijderen met een vlekkenmiddel. Eventueel kunt u vlekresten wegbleken.

Hoe moet ik mijn wasmachine onderhouden?

Aan een wasautomaat hoeft niet veel schoongemaakt te worden. Bij oudere machines moet u enkel het pluizenfilter van de pomp van tijd tot tijd controleren. Zeker als u enkele keren een wolwas heeft gedaan of andere pluizige stoffen heeft gewassen, heeft u kans op een verstopping van het filter. Nieuwere wasmachines hebben geen pluizenfilter, maar een dekseltje op de pompkamer. U kunt het restwater vaak via een afvoerslangetje aftappen voordat u het dekseltje of het pomp- of filterhuis openmaakt. Daarna maakt u deze schoon. Vervolgens sluit u de machine weer zolgvuldig af, zodat deze bij de volgende wasbeurt niet lekt. Het is aan te raden hierna via het wasmiddelbakje een paar liter water in de machine te gieten, zodat het afvoersysteem weer met water gevuld is. Anders zal bij de volgende wasbeurt een deel van het wasmiddel direct in de afvoer worden gespoeld.