Goed zien bevordert de veiligheid op de weg

Waar vandaan: Gezond leven > Kijken en zien > Goed zien en levenskwaliteit > Veilig op de weg

Goed zien bevordert de veiligheid op de weg

Tijdens al onze dagelijkse bezigheden hebben we onze ogen hard nodig. Met name in het verkeer is het van groot belang andere weggebruikers niet over het hoofd te zien en situaties goed te kunnen inschatten. Helaas blijkt uit onderzoek dat veertien op de honderd weggebruikers een onvoldoende gezichtsscherpte heeft. Een groot deel daarvan is zich er niet eens van bewust dat hij of zij minder goed ziet.

5 tips om beter te zien in het verkeer

1. Regelmatige oogcontrole
Met één ogentest bent u er nog niet. Geleidelijk aan kunnen onze ogen achteruitgaan. Neem daarom geen risico en laat uw ogen regelmatig, zo eens in de twee jaar, controleren. Boven de veertig jaar wordt de conditie van onze ogen sowieso minder. Bent u die leeftijd gepasseerd, laat dan eens in het jaar uw ogen controleren.

2. Vrij zicht
Zorg dat u altijd een vrij uitzicht houdt. Een onverwachte beweging van een medepassagier kan uw zicht ernstig belemmeren. Evenals vieze ruiten of spiegels en obstakels in of om uw vervoermiddel.

3. Zonnebril
Zorg dat uw altijd een zonnebril bij u heeft. Een laagstaande zon kan bijzonder hinderlijk zijn en u zelfs verblinden. Een zonnebril met veel contrast zorgt ervoor dat u, zeker bij mistige omstandigheden, een stuk comfortabeler kijkt.

4. Reservebril of -contactlenzen
Als u een bril of contactlenzen draagt, is het verstandig om altijd een reservebril of extra lenzenpaar bij u te hebben. Want als uw bril of contactlenzen onderweg stuk gaan of zoek raken, is het onverantwoord om zonder optisch hulpmiddel verder te rijden.

5. Gezien worden
Ook gezien worden bevordert de veiligheid op de weg. Doe daarom altijd, ook overdag, uw lichten aan. Reflectoren of een reflecterend jack zorgen er nog eens extra voor dat u als tweewieler niet over het hoofd wordt gezien.

Wilt u weten hoe het met uw gezichtsvermogen gesteld is?
Klik dan hier. Let wel, deze test geeft slechts een globale indruk van uw gezichtsvermogen. Bij de opticien kunt u terecht voor een uitgebreide oogmeting en persoonlijk advies.


Bron: Oogmerk

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: