De zon en UV stralen

Waar vandaan: Gezond leven > Kijken en zien > Goed zien en levenskwaliteit > De waarheid over ultraviolet aan het licht gebracht

De waarheid over ultraviolet (UV) aan het licht gebracht

Het zonlicht is een “voedingsstof” die leven in stand houdt. Het wordt als de oudste genezende kracht in de wereld beschouwd. Het menselijk lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D te vormen. Een tekort aan vitamine D leidt tot deficiëntie-verschijnselen of zelfs ziektes. Zonlicht draagt bij tot de vorming van bloedcellen, versterkt het immuunsysteem, activeert het prestatie-vermogen en is van invloed op het humeur van de mens.

Ook kunstmatige UV- straling kan voor de gezondheid van groot nut zijn. Deze straling wordt bijvoorbeeld toegepast bij de behandeling van huidziektes.

UV - straling kan men opdelen in drie soorten; UV-A, UV-B en UV-C. Enkel de UV-A en UV-B straling bereiken het aardoppervlak. De uit korte golven bestaande, energierijke UV-C straling (100 tot 280 nm) wordt nagenoeg volledig in de aardatmosfeer opgenomen. Als men over solar UV- straling spreekt, hebben we het alleen over de UV-A en UV-B straling die op het aardoppervlak inwerken.

Mits goed gedoseerd is UV -straling onmisbaar. Grote hoeveelheden zijn echter schadelijk. Extra bescherming is dus noodzakelijk wanneer er sprake is van een grotere mate van UV - straling bij blootstelling aan de zon bijvoorbeeld op het strand of in het hooggebergte. Het dragen van een zonnebril wordt hier dan ook sterk aangeraden.


Voorzichtigheid is geboden op plaatsen die het mooist zijn.

Bij verhoogde solar UV-belasting dienen onze ogen extra goed te worden beschermd om oogaandoeningen, zoals bijvoorbeeld een bindvliesontstekeing of de zogenaamde sneeuwblindheid, te voorkomen. Terwijl de UV-belasting in de grote steden door smog en uitlaatgassen wordt verminderd, wordt ze door de sterke reflectie van het licht op helder zand of het water vergroot. Op grotere hoogte in de bergen is de belasting door UV straling eveneens groter. Verse sneeuw reflecteert licht zelfs tot 80%.

Met een zonnebril wordt het oog niet alleen tegen UV-straling, maar ook tegen verblinding beschermd. Verblinding door fel zonlicht kan ertoe leiden dat men minder scherp ziet en kan bepaalde klachten veroorzaken zoals brandende ogen of hoofdpijn. Als het blauwe aandeel van het licht sterker wordt geabsorbeerd, wordt het kleurcontrast ook duidelijk groter. Dat leidt tot een prettige en duidelijk kijkindruk met ongekende contrasten.


Bron: Oogmerk