Terugbetaling door ziekenfonds

Waar vandaan: Gezond Leven > Kijken en Zien > Een nieuwe bril > Terugbetaling door ziekenfonds

Terugbetaling door ziekenfonds

Een bril kopen is een grote hap uit je budget.
Gelukkig krijg je via het ziekenfonds een deel terug.
Al betaalt de wettelijke ziekteverzekering brillenglazen en lenzen enkel terug bij zware oogafwijkingen. Hoeveel dat precies is, hangt af van je leeftijd of sterkte van je glazen.

Elk ziekenfonds is bij wet verplicht om een deel van je bril, glazen of lenzen terug te betalen. Die basis is de wettelijke ziekteverzekering. Daarbovenop geven ziekenfondsen nog extra voordelen, maar die lopen sterk uiteen. Zelfs per regio binnen dezelfde mutualiteit kunnen de extra’s verschillen.

Voordelen voor 65+
Voor de leeftijd van 65 jaar moet de sterkte van de lens of het glas minimaal 8,25 dioptrie bedragen. Je kan dan van 69,18 euro tot 608,76 euro terugtrekken. 65-plussers rekenen op een teruggave als de dioptrie hoger is dan 4,25, uitsluitend voor dubbelfocus of multifocale lenzen.
De teruggave schommelt dan tussen de 72,70 euro tot 173,68.

Voor glazen met meervoudig zicht (met een correctie om ver en kortbij te zien) is een tegemoetkoming enkel mogelijk als het verzicht voldoende afwijkt (minstens -8,25 of +8,25 of minstens -4,25 of + 4,25). De afwijking voor het kortbijzicht speelt dus geen rol.

Wanneer nieuwe tegemoetkoming?
Bij minstens -8,25 of +8,25 dioptrie is een nieuwe tegemoetkoming mogelijk als er een verschil in sterkte is met de vorige glazen van minstens 0,5 dioptrie. Voor 65-plussers is al vanaf een dioptrie van -4,25 of +4,25 een nieuwe tegemoetkoming mogelijk als er een verschil in sterkte is met de vorige glazen van minstens 0,5 dioptrie en de glazen minstens vijf jaar oud zijn.
Wat moet je doen om terug te trekken?

  1. Vraag een voorschrift aan je oogarts en overhandig dat aan een opticien.
  2. Als de glazen in aanmerking komen voor tegemoetkoming, ontvang je van de opticien (die moet erkend zijn) een getuigschrift van aflevering en het voorschrift van de arts.
  3. Bezorg beide documenten aan je ziekenfonds, zodat het de tegemoetkoming kan berekenen.


Bron: Oogmerk

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Ken je iemand persoonlijk die doof of slechthorend is?