progressieve glazen

Waar vandaan: Gezond Leven > Kijken en Zien > Een nieuwe bril > Progressieve glazen

Progressieve glazen

Tijd voor een nieuwe bril? Kies dan voor een progressieve bril die drie verschillende sterktes combineert in één en hetzelfde glas. Via de bovenste zone die dient om scherp te kunnen zien in de verte ga je in één vloeiende beweging over naar de tussenzone, terwijl de onderste zone bestemd is voor gebruik kortbij.

Progressieve glazen werden pas in de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkeld. De eerste ontwerpen hadden nog af te rekenen met enkele vervelende neveneffecten, zoals vervormingen bij de overgang tussen de verschillende zones.

In de loop der jaren verbeterde de techniek gaandeweg, waardoor we tegenwoordig genieten van een brede kijkzone. Amper enkele jaren geleden werd het dubbelzijdig progressief glas gelanceerd, waardoor de voor- en achterkant van het glas beter op elkaar afgestemd zijn. Door deze nieuwe technologie zal men van een nog groter kijkcomfort kunnen genieten.

Multifunctioneel
Met progressieve glazen heb je veel minder snel last van vermoeide ogen en zie je alles steeds scherp, hoe ver het object of de persoon ook van je ver¬wijderd is. Uiteraard is hierbij altijd wel sprake van een korte aanpassingsperiode. Het vergt immers de nodige oefening om in het juiste deel van je brilglas te leren kijken, maar eens je de techniek onder de knie hebt, loopt het wel los.
 
Praktisch gezien hebben progressieve glazen ook hun nut. In plaats van steeds twee of zelfs drie verschillende brillen bij je te moeten hebben, heb je ineens voldoende aan één en dezelfde bril waarin alle kijkafstanden vervat zitten.

Sleutelrol
De Oogmerk-opticien speelt een sleutelrol in de keuze van het juiste glas. Vraag zeker voldoende raad en vertel ook zelf op welke manier je rondkijkt. Kijk je bijvoorbeeld enkel met je ogen of draai je ook steeds je hele hoofd? En wat is de exacte afstand tussen je ogen en de positie van je brilglazen? Het gaat vaak om enkele millimeters, maar die maken het verschil tussen een optimaal zicht en een minder perfecte visie. Vooral bij gezichtsverminderingen vanaf +5 en -5 dioptrie telt de afstand tussen de ogen en de glazen zeker mee, want elke vervorming is er dan één te veel.

Het beste bewijs dat progressieve glazen steeds populairder worden is het feit dat 90% van de presbyopen in België een bril met dergelijke glazen verkiest.

Extra navragen
Kijk wel uit met tijdelijke aantrekkelijke promoties, want meestal gaat het hier om progressieve glazen uit de oude doos. Maar uiteraard kan je daarbij vertrouwen op het deskundige oordeel van je Oogmerk-opticien, die enkel werkt met de beste merken: Nikon, Hoya, Essilor (Varilux), Zeiss…


Bron: Oogmerk

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: