Macula degeneratie

Waar vandaan: Gezond leven > Kijken en zien > Oogproblemen > Medische oogproblemen > Macula degeneratie

Macula degeneratie

De meesten onder ons worden pas met de term macula degeneratie geconfronteerd in de praktijk van de oogarts, en dan is het meestal even schrikken.

Bij deze aandoening wordt de macula van het oog aangetast. Kleine lettertjes lezen wordt algauw moeilijker en ook gedetailleerd werk blijkt al snel een onmogelijke opgave. Niet het hele zicht wordt aangetast, wel dat deel waarmee je normaal gezien alle visuele details verwerkt.

Oorzaken
Net zoals bij cataract is macula degeneratie vaak het gevolg van veroudering, net zoals een rimpeltje meer of een grijzende bos haar.

Roken is een grote boosdoener en ook de familiale voorgeschiedenis speelt een rol. Als je ouders of grootouders op een bepaald moment in hun leven allemaal macula degeneratie hadden, heb jij ook een verhoogde kans op deze aandoening. Vrouwen moeten ook oppassen, zij hebben meer kans om dit op te lopen dan mannen.

Bij de ene patiënt manifesteert macula degeneratie zich in een periode van amper enkele weken, bij anderen kan dit proces jaren aanslepen. De aandoening wordt meestal herkend doordat letters moeilijker leesbaar zijn of zelfs helemaal schijnen te ontbreken, doordat rechte vlakken vervormd weergegeven worden of dat er een vlek verschijnt in het centrale zichtveld.

Soorten macula degeneratie
Macula degeneratie kan opgesplitst worden in twee groepen: droge en natte macula. De droge vorm komt het vaakst voor, in ruwweg 90 procent van alle gevallen. Daarbij verdunt het weefsel van de macula.

Bij de natte vorm  lekken broze bloedvaten vocht of bloed in de macula, waardoor die op zijn beurt beschadigd geraakt.


Bron: Oogmerk