Passief roken

Waar vandaan: Gezond Leven > Omgaan met kanker > Preventie en opsporing > Preventie > Tabak > Passief roken

Tabak: Passief roken

Passief roken is het inademen van tabaksrook in de omgeving. Deze tabaksrook kan tal van ongunstige effecten veroorzaken als niet-rokers er mee in contact komen. Tot de meest ernstige aandoeningen behoren longkanker, hart- en vaatziekten en luchtwegproblemen.

Wat is passief roken?
Rokers inhaleren niet alle rook die bij een brandende sigaret vrijkomt. Het grootste deel ervan komt tussen elke trek in de lucht terecht via het brandende uiteinde van de sigaret.

De roker blaast ook altijd een deel van de geïnhaleerde rook uit. De rook die hij inademt, heet 'directe rook'; rook die uit de brandende tip vrijkomt, is 'indirecte rook'. Die rook is goed voor 85% van de rook in de omgevingslucht. De resterende 15% is afkomstig van de rook die de roker uitademt en die door het papier komt, wanneer de roker inhaleert.

Sigarettenrook is een krachtige cocktail van meer dan vierduizend chemische stoffen, waaronder minstens veertig stoffen die gekend staan als kankerverwekkend. Onvrijwillig roken brengt blootstelling aan die stoffen met zich mee. Rook in de omgevingslucht bevat verschillende soorten kankerverwekkende stoffen, zoals benzoapyreen en nitrosamines. Blootstelling aan passief roken verhoogt het risico op ondermeer longkanker, ademhalingsziektes en hartaanvallen.

Passief roken en kanker
Het International Agency for Research on Cancer (IARC) maakt deel uit van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens het IARC bestaan er voldoende bewijzen voor dat passief roken bij niet-rokers longkanker veroorzaakt. De voorbije vijfentwintig jaar zijn er meer dan vijftig onderzoeken rond passief roken en het risico op longkanker bij niet-rokers gepubliceerd. Die onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen het risico op longkanker bij partners van rokers en blootstelling aan passief roken. Dat verhoogd risico bedraagt 20% voor vrouwen en 30% voor mannen. Verder onderzoek naar longkanker bij niet-rokers, blootgesteld aan passief roken op de werkvloer, wees op een verhoogd risico van 12 tot 19%.

Beschermingsmaatregelen
Er zijn twee manieren om blootstelling aan rook in de omgevingslucht aan te pakken: ventilatie en wetgeving. Uit onderzoek blijkt dat de huidige ventilatietechnologie ontoereikend is om blootstelling aan tabaksrook op de werkvloer te vermijden. De andere aanpak bestaat erin rook in de omgevingslucht als kankerverwekkend te beschouwen schrappen, en blootstelling bij wet te beperken. Meer en meer landen beginnen het roken in openbare ruimtes en op werkplaatsen te verbieden, of laten het enkel toe in apart geventileerde ruimtes.

Passief roken bij kinderen
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat bijna zevenhonderd miljoen kinderen lucht inademen die vervuild is door sigarettenrook, vooral thuis. In tegenstelling tot volwassenen kunnen kinderen meestal een ruimte die door sigarettenrook vervuild is, niet vrijwillig verlaten.

De blootstelling is schadelijk voor de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. Het organisme van kinderen is bijzonder gevoelig voor de effecten van passief roken. Hun afweersysteem is minder ontwikkeld dan dat van volwassenen. Dat brengt een groter risico op ademhalingsinfecties en neus-, keel- en ooraandoeningen met zich mee, als ze passief aan sigarettenrook blootstaan. Passief roken zou het risico op bepaalde kankers bij kinderen (hersengezwellen en lymfomen) kunnen verhogen.

 

Bron: Stichting tegen Kanker