Dienstverlening acties onderzoek Stichting tegen Kanker

Waar vandaan: Gezond Leven > Omgaan met kanker > Stichting tegen Kanker > Acties > Dienstverlening

Publireportage

Dienstverlening

De Stichting vindt het heel belangrijk dat patiënten en hun naasten kunnen genieten van specifieke steun die hen helpt beter om te gaan met de ziekte. Op dit niveau trachten wij de hulp van de overheid of andere organismen en organisaties aan te vullen.

Financiële hulp
De ziekte brengt soms torenhoge kosten met zich mee. Ondanks de onontbeerlijke steunmaatregelen van de sociale zekerheid weegt het deel dat de patiënten moeten betalen steeds zwaarder door in het budget van gezinnen. Al meer dan 20 jaar komt de Stichting patiënten en familie in moeilijkheden te hulp door hen gerichte financiële steun te bieden. De bedragen worden toegekend op basis van strenge criteria, rekening houdend met het inkomen en de medische kosten die de patiënt zelf moet betalen. Ze bedragen minimaal € 125 en maximaal € 1 000 per jaar.Om hierop beroepte kunnen doen,dient de patiënt zich tot de sociale dienst van zijn mutualiteit te richten.

Patiëntenvervoer
De Stichting organiseert een vervoersdienst voor valide patiënten die voor een behandeling naar het ziekenhuis moeten en geen vervoersmiddelen hebben. De service wordt verzekerd door vrijwilligers.
                   
Psychologische ondersteuning buiten het ziekenhuis
Het is belangrijk dat patiënten en hun naasten ook buiten het ziekenhuis beroep kunnen doen op psychologische steun. Precies daarom stelt de Stichting, in samenwerking met een netwerk van ervaren psychologen, individuele gesprekken voor. De patiënten of hun naasten die een beroep doen op deze dienst worden altijd in contact gebracht met een psycholoog die dicht bij hun woonplaats is gevestigd. Deze dienst kent steeds meer succes.

Praatgroepen
Iemand die met kanker wordt geconfronteerd, heeft het vaak moeilijk daar met zijn naasten over te praten. Getuigenissen van mensen die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt, kunnen dan ook troost bieden.
De Stichting ondersteunt maandelijkse bijeenkomsten waarin patiënten of ex-patiënten in aanwezigheid van een psycholoog hun hart kunnen luchten of over hun ervaringen kunnen praten.

Schoonheidsverzorging
De Stichting vindt het heel belangrijk dat oncologische diensten ook schoonheidszorgen aanbieden. Ze biedt in ziekenhuizen individuele schoonheidsbehandelingen door schoonheidsconsulenten die werden opgeleid in het kader van de kankerproblematiek.

Rekanto/RaViva
De Stichting ontwikkelde een bewegingsprogramma voor mensen die net een behandeling achter de rug hebben. Het programma heet Rekanto in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel, en RaViva in Wallonië en Franstalig Brussel. Het is vooral de bedoeling de vermoeidheid en andere bijwerkingen van de behandelingen tegen te gaan. Hier te klikken.

 

Bron: