Palliatieve behandeling prostaatkanker

Waar vandaan: Gezond Leven > Omgaan met kanker > Over kanker > Soorten kanker > Prostaatkanker > Behandeling > Palliatieve behandeling

Prostaatkanker: Palliatieve behandeling

Het doel van een palliatieve behandling is de evolutie van de ziekte sterk te vertragen of een zieke zoveel mogelijk van zijn pijnlijke symptomen verlossen.

Hormoontherapie
De voornaamste vorm van palliatieve behandeling bij prostaatkanker is hormoontherapie. Hormoontherapie wordt soms ook tijdelijk gebruikt in een curatieve behandeling, als aanvulling op chirurgie of radiotherapie.

In tegenstelling tot radiotherapie, die erop gericht is om de kankercellen snel te doden, heeft hormoontherapie als doel de ontwikkeling van de kankercellen te blokkeren of sterk te vertragen en op lange termijn hun dood te veroorzaken door een voor hen ongunstige hormoonklimaat te creëren. Vroeger bestond een hormoontherapie uit een chirurgische castratie of uit toediening van vrouwelijke hormonen (oestrogenen). Momenteel zijn er behandelingen beschikbaar die even doeltreffend en beter te verdragen zijn. Men spreekt dan van chemische castratie. 70 à 80 % van de patiënten reageert er gunstig op.

Chemische castratie
Verschillende geneesmiddelen kunnen de afscheiding in de testikels van androgenen (mannelijke hormonen) blokkeren.

De toediening van de behandeling gebeurt via intramusculaire of onderhuidse injectie. Dat kan ofwel gebeuren om de 28 dagen ofwel een keer per kwartaal.

Anti-androgenen
Deze geneesmiddelen verhinderen de vasthechting van androgenen op hun prostaatreceptoren.

Toediening gebeurt langs orale weg in een of meerdere dagelijkse doses. Ze worden gebruikt ter aanvulling op chemische castratie.

Nieuwe toedieningswijzen liggen voor ter evaluatie, in het hoop om de efficiëntieduur van de hormoontherapie te verhogen en de levenskwaliteit van de patiënten te verhogen. Zo ligt de mogelijkheid van een afwisselende behandeling (chemische castratie met of zonder anti-androgenen) momenteel voor ter studie. Als de resultaten meevallen, zou dat de levenskwaliteit in de periodes zonder hormoontherapie gevoelig verbeteren.

Andere palliatieve behandelingen behoren indien nodig ook tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld een chirurgische ingreep bij obstructie van de urinewegen, een radiotherapie om de botpijn ten gevolge van uitzaaiingen te verlichten, of eventueel een chemotherapie voor kankers die resistent zijn aan hormoontherapie.

 

Bron: Stichting tegen Kanker