Tabak

Tabak

Tabakspreventie omvat vele aspecten. De belangrijkste feiten, cijfers of adviezen worden overzichtelijk weergegeven in onderstaande hoofdstukken. U kunt de brochure per post bestellen door hier te klikken.

De gevolgen van tabakverslaving
In het begin van de jaren '90 telde men wereldwijd 1,1 miljard rokers. Volgens de cijfers van de Wereld Gezondheids Organisatie zou dat cijfer tussen nu en 2025 stijgen tot 1,6 miljard. Dagelijks beginnen er tussen de 82 000 en 99 000 jongeren te roken. Ze lopen daarmee het risico om verslaafd te raken aan nicotine.

Eén op tien volwassenen sterft aan de gevolgen van roken
Wereldwijd zijn dat er vijf miljoen per jaar. Als deze evolutie zich doorzet, zullen dat er tegen 2030 acht miljoen zijn. Roken is hiermee wereldwijd de op een na belangrijkste doodsoorzaak. De helft van de mensen die langdurig roken zullen in de toekomst sterven aan de gevolgen ervan. In België is roken de voornaamste vermijdbare doodsoorzaak, elk jaar verantwoordelijk voor 18 600 overlijdens.

Aantal rokers in België
Gedurende een aantal jaren heeft de Stichting enquêtes over het rookgedrag laten uitvoeren. Voor meer informatie: klik hier.

Rookgewoonten variëren sterk volgens het socio-economisch profiel (inkomens en beroepsstatuut). De beroepsgroep die het meeste rookt, is diegene die geen werk heeft. In 2008 rookten ongeveer de helft van de werklozen dagelijks. Arbeiders roken meer dan bedienden.

En het aantal rokers bij jongeren?
Vooral in de periode 1990-1998 nam het percentage rokende jongeren sterk toe. De redenen voor de sterke groei van het aantal jonge rokers blijven onduidelijk. De stijging bij meisjes was opmerkelijk in de jaren "90", wat wellicht een inhaalbeweging was. Gelukkig heeft de stijgende trend van rokende jongeren zich niet voortgezet. In de periode 1998-2006 is er terug een daling opgetreden, zowel in het noorden als in het zuiden van ons land.

Economische gevolgen van roken
De economische gevolgen van roken zijn niet te onderschatten. Ze blijven ook niet beperkt tot de uitgaven van de gezondheidszorg. Rokers die ziek zijn werken minder en kosten bedrijven veel geld. Slachtoffers sterven vaak in de meest productieve periode van hun leven, zodat hun steun voor hun families wegvalt.

Maatregelen om het roken tegen te gaan
Er zijn verschillende mogelijkheden om roken tegen te gaan. De meest doeltreffende en ook de goedkoopste strategie bestaat erin om politieke maatregelen te nemen voor de hele bevolking. We hebben het dan over directe of indirecte tabaksreclame verbieden, taksen heffen, de prijs van tabaksproducten verhogen, roken op openbare plaatsen en op de werkvloer tegengaan, en duidelijke boodschappen groot afdrukken op verpakkingen.

Maar het is niet voldoende om roken simpelweg te verbieden. Rokers moeten ook geholpen worden om met roken te stoppen. En dat liefst op georganiseerde wijze. De Stichting tegen Kanker neemt met de Tabak Stop Lijn een belangrijke plaats in bij het begeleiden van rokers.

Tabak: feiten en cijfers
Wil je meer weten over de geschiedenis van tabak, de componenten van tabaksrook, de macht van de tabaksindustrie of de bestaande antitabaksmaatregelen? Ken je graag de details over het rookgedrag of het prijzenbeleid voor tabaksproducten?
De brochure tabak: feiten en cijfers zet al deze informatie op een rijtje.

 

Nuttige links:
De Tabak Stop Lijn is een gratis hulp- en informatielijn voor iedereen die wil stoppen met roken. In 2007 lanceerde de Stichting de RookStopCoach, een programma dat mensen helpt om te stoppen met roken via www.tabakstop.be
iCoach is een gratis online gezondheidscoach die mensen helpt om te stoppen met roken. Hij biedt de roker een doeltreffende begeleiding om langzaam te kunnen stoppen met roken.

 

Bron: Stichting tegen Kanker