Oorzaken longkanker

Longkanker: Oorzaken

Roken veroorzaakt 85 tot 90% van alle gevallen van longkanker. Vooral de totale duur van de rookverslaving (aantal jaren dat iemand gerookt heeft) speelt een bepalende rol, eerder dan de intensiteit (gerookte hoeveelheid per dag).

De leeftijd waarop iemand begint te roken, lijkt ook mee te spelen: hoe jonger iemand begint (vanaf elf, twaalf jaar, of zelfs jonger), hoe hoger het risico op longkanker op lange termijn en hoe jonger hij de ziekte dreigt te krijgen (vanaf veertig jaar).

Een ex-roker loopt altijd meer risico dan iemand die nooit gerookt heeft; stoppen met roken doet het risico wel sterk afnemen. Stoppen is dus van harte aanbevolen.

Passief roken (niet-rokers die regelmatig staan blootgesteld aan de rook van anderen) is een risicofactor die de frequentie van longkanker met ongeveer 30% doet stijgen bij passieve rokers.
De impact van passief roken is groter naarmate de blootgestelde mensen jonger zijn (kinderen van rokende ouders).

Er zijn ook andere risicofactoren bekend, die meespelen in ongeveer 10% van de gevallen: intense of herhaalde blootstelling (meestal professioneel) aan stoffen als arsenicum, nikkel, chroom, teer, asbest enzovoort. Ook radon (radioactief gas dat bepaalde rotsen uitstoten) is een van de schuldigen. Laten we trouwens niet vergeten dat de opeenstapeling van risicofactoren (roken + asbest of tabak + radon bijvoorbeeld) de kans op kanker doet toenemen.

Rokers die weinig fruit of groenten eten, lijken ook vatbaarder voor longkanker, zonder dat we precies kunnen uitleggen waarom. In een beperkt aantal gevallen vinden we geen enkele externe oorzaak om de ontwikkeling van de ziekte te verklaren. Vergeet ook niet dat kanker niet besmettelijk en slechts zelden erfelijk is.

 

Bron: Stichting tegen Kanker