Chemotherapie

Waar vandaan: Gezond Leven > Omgaan met kanker > Over kanker > Behandelingen > Chemotherapie

Chemotherapie

Wat is chemotherapie?    
Chemotherapie is het gebruik van geneesmiddelen om kankercellen te doden.

Momenteel gebruiken we chemotherapie om heel wat verschillende vormen van kanker te bestrijden, vaak in combinatie met chirurgie en/of radiotherapie.

Hoe werkt chemotherapie?
Geneesmiddelen voor kankerbestrijding kunnen cellen doden die zich vermenigvuldigen.

Jammer genoeg is hun invloed niet beperkt tot de kwaadaardige cellen, maar tasten ze alle cellen aan die een actieve celdeling hebben (zoals de cellen die de darmwanden bekleden, die het bloed verversen of die de haren doen groeien).

Verschillende werkingsmechanismen zijn bij laboratoriumonderzoek aan het licht gekomen. Ze monden meestal uit in een wijziging van het DNA dat de celvernietiging in beweging zet.

Deze geneesmiddelen kunnen plantenextracten of ééncellige organismen zijn of kunstmatig aangemaakt worden door chemische methodes.

Hoe verloopt chemotherapie?
Chemotherapie gebeurt voornamelijk door injecties in een ader. Er bestaan ook andere manieren van toediening: via de mond, door intramusculaire of onderhuidse injectie.

Het onderhuids plaatsen van een kleine injectiekamer (Port-A-Cath) verbonden met een grote ader vergemakkelijkt de herhaalde intraveneuze injecties voor chemotherapie. Deze injectiekamer brengt men aan onder plaatselijke verdoving. Aan het eind van de behandeling verwijdert men ze op dezelfde manier.

Frequentie en duur van de behandeling hangen af van het type van kanker, de gebruikte geneesmiddelen en de manier waarop de patiënten de chemotherapie ondergaan.

Meestal kiest men voor een toediening met tussenpozen. Tijdens de rustperiodes kan het lichaam dan opnieuw op krachten komen.

 

Bron: Stichting tegen Kanker