Psychologische ondersteuning

Waar vandaan: Gezond Leven > Omgaan met kanker > Preventie en opsporing > Sociale hulp > Psychologische ondersteuning

Psychologische ondersteuning

Mensen die met kanker in contact komen worden vaak overspoeld door gevoelens en vragen.
De Stichting tegen Kanker heeft een netwerk van psychologen die klaarstaan om individueel met de persoon in gesprek te gaan.

Daarnaast hebben ze ook praatgroepen waar allerlei vragen besproken kunnen worden onder leiding van een psycholoog.

Ten slotte is er ook nog de Kankerfoon waar men met professionelen kan praten over vragen, onzekerheden, opmerkingen,...

Dit alles wordt in onderstaande categorieën besproken.

Kankerfoon
Bent u patiënt of heeft iemand in uw omgeving kanker? Bij de Kankerfoon kan iedereen terecht die met kanker geconfronteerd wordt. Als u op zoek bent naar medische informatie of psychologische hulp, of als u gewoon eens uw hart wilt luchten, bel dan naar het gratis nummer 0800 15 802

De Kankerfoon is iedere werkdag te bereiken van 9 tot 13 uur en op maandag van 9 tot 19 uur.

Individuele ondersteuning
Mensen met kanker en hun omgeving worden dikwijls geconfronteerd met heel veel vragen en weten niet altijd met wie ze hierover kunnen praten. Consultaties bij een psycholoog worden bovendien niet terugbetaald door het RIZIV en zijn daardoor niet voor iedereen mogelijk.

De Stichting tegen Kanker beschikt echter over een netwerk van psychologen die er zich toe verbinden om patiënten en hun naasten zo snel mogelijk willen ontvangen. Zij bieden een individuele begeleiding die aangepast is aan de moeilijkheden, verbonden met de ziekte.

De sessies die de Stichting voorstelt, duren ongeveer 50 minuten. Ze zijn bedoeld om door een moeilijke fase ten gevolge van de ziekte heen te komen. Daarom zijn ze beperkt tot zes gesprekken per jaar. Blijkt een langere therapie nodig, dan verwijzen wij de persoon naar andere mogelijkheden.

  • Hoe te werk gaan?
    De persoon in kwestie neemt rechtstreeks contact op met mevrouw Cathy Declerq van de Stichting tegen Kanker. Dit kan per telefoon (02 733 68 68).
    De aanvraag wordt doorgegeven aan een psycholoog uit de streek. Hij of zij neemt vervolgens spoedig contact op met de aanvrager, gaat na wat de precieze aard is van het probleem en legt vervolgens eventueel een afspraak vast.

    De psycholoog verwittigt de Stichting die de eerste serie van 3 psychologische cheques zal opmaken en naar de aanvrager opstuurt. De aanvrager overhandigt een cheque per gesprek aan de psycholoog.
  • De psychologen
    De psychologen die met de Stichting samenwerken zijn gespecialiseerd in de kankerproblematiek en volgen regelmatig bijscholing en intervisie. Zij ontvangen de personen in hun kabinet en komen enkel in uitzonderingsgevallen aan huis.

Praatgroepen

  • Doelstelling:
    Soms willen patiënten met kanker graag andere mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken. Zorgen en ervaringen met elkaar delen kan heel nuttig zijn, maar wat geschikt is voor de een is dat niet altijd voor de ander. Daarom organiseert de Stichting 'praatgroepen' onder leiding van een psycholoog.

    In deze praatgroepen begeleidt een psycholoog de gesprekken zodat iedere deelnemers er iets aan heeft. De groepen staan open voor patiënten en voor hun naasten, naargelang de situatie. De bedoeling is dat elke deelnemer een luisterend oor krijgt. Vanzelfsprekend is wederzijds respect gegarandeerd en blijft elk verhaal vertrouwelijk.

  • Hoe kunt u lid worden van zo'n groep?
    Sommige groepen bestaan al wat langer. De deelnemers hebben elkaar al wat beter leren kennen en samen een zekere weg afgelegd. Daarom nodigen wij geïnteresseerden uit om met deze referentiepersonen contact op te nemen voor alle praktische informatie.

  • Contact - Stichting tegen Kanker:
    Via de Kankerfoon: 0800 15 802

 

Bron: Stichting tegen Kanker