Diagnoseonderzoeken baarmoederkanker

Waar vandaan: Gezond Leven > Omgaan met kanker > Over kanker > Soorten kanker > Baarmoederkanker > Diagnoseonderzoeken

Baarmoederkanker: Diagnoseonderzoeken

Er bestaan verschillende medische technieken om de baarmoeder te onderzoeken:

  • Bij een vaginaal toucher brengt de arts de wijsvinger en middelvinger de vagina in. Met de andere hand voelt de arts op de buik. Op deze manier kan de arts de baarmoeder en eierstokken onderzoeken (grootte, gevoeligheid, e.d.).

  • Bij een colposcopie onderzoekt de arts met speculum (of eendebek) en colposcoop de vagina en baarmoederhals.
    Een colposcoop is een soort microscoop met een binoculaire lens. Deze lens zorgt voor de noodzakelijke vergroting om in detail de wanden van de vagina en de baarmoederhals te onderzoeken.
    Tijdens dat onderzoek smeert de arts de baarmoederhals in met speciale kleurstoffen (azijnzuur en een oplossing op basis van jodium). Abnormale cellen absorberen deze kleurstoffen. Zo krijgt de arts een duidelijk beeld van de ziekte.

  • Bij een hysterometrie meet de arts de diepte van de baarmoederholte.

  • Een hysterografie is een onderzoek van de baarmoeder met röntgenstralen waarbij contraststof in de baarmoeder wordt ingebracht.  

  • Bij een hysteroscopie brengt de arts een optische buis met camera via de vagina in met een om een beeld te krijgen van de baarmoederholte.

  • Bij een coelioscopie onderzoekt de arts de onderbuik met een optische buis die via een kleine insnede in de buik wordt ingebracht.  

  • Bij een echografie krijgt een arts door de weerkaatsing van geluidsgolven een beeld van de binnenkant van het lichaam. Hiertoe beweegt hij een apparaat vergelijkbaar met een microfoon over de huid boven het deel dat onderzocht wordt.

 

Bron: Stichting tegen Kanker