Tips

Preventie Alcohol: Tips

Beperk uw dagelijks gebruik!
Als u alcohol drinkt (bier, wijn, aperitieven of sterke drank), beperk dan uw dagelijks gebruik tot twee glazen per dag, als u een man jonger dan 60 bent, en één glas, als u een vrouw bent.

De situatie in België
In zijn "Voedingsaanbevelingen" suggereert de Nationale Raad voor de Voeding dat alcohol geen deel uitmaakt van de totale energieverdeling. In de praktijk zou het verminderen van de hoeveelheid alcohol tot 4% van de noodzakelijke energie al een aanzienlijke verbetering zijn. Die richtlijn komt overeen met de praktische aanbevelingen eerder in deze tekst.

Enkele woorden uitleg
Talrijke epidemiologische studies hebben uitgewezen dat zo'n 3% van het aantal sterfgevallen ten gevolge van kanker in de ontwikkelde landen te wijten zou zijn aan alcohol. In Frankrijk bijvoorbeeld kunnen die cijfers bij mannen stijgen tot 20%.

Alcohol heeft rechtstreeks en onrechtstreeks invloed op de vorming van bepaalde kankers. De rechtstreekse effecten zijn hoofdzakelijk te vinden bij kankers van de bovenste luchtwegen, het spijsverteringssysteem, de dikke darm en de endeldarm, de organen die in contact staan met de alcohol. De onrechtstreekse effecten kunnen de vorm aannemen van een gebrekkig voedingspatroon, leverstoornissen of hormonencomplicaties.

Het risico op de ontwikkeling van kanker neemt toe, als je bovendien rookt.

Praktische raadgevingen
Omdat alcohol op elk individu een ander effect heeft, is een begrip als 'gematigde consumptie' moeilijk te definiëren.

Kenners zeggen nochtans dat vrouwen en senioren (65-plussers) gemiddeld maximum één glas alcohol per dag mogen drinken en mannen die jonger zijn dan 65, twee glazen per dag. Vrouwen en senioren drinken best minder dan jonge mannen, omdat ze meer vet en minder spieren hebben, waardoor de alcohol meer tijd nodig heeft om te verdunnen; hij lost immers op in weefsels die veel water bevatten, zoals spieren.

In sommige gevallen is het aanbevolen onder die norm te blijven of het gebruik van alcohol volledig te vermijden. Dat is het geval voor jongeren (-18), voor vrouwen voor en tijdens de zwangerschap, voor vrouwen die een groter risico vertonen op borstkanker, en in andere specifieke gevallen. Raadpleeg uw dokter, als u verdere informatie over het onderwerp wenst.

 

Bron: Stichting tegen Kanker

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?