Risico's

Alcohol: Risico’s

Het schadelijke effect van alcoholische dranken is te wijten aan ethanol, ongeacht om welke drank het gaat. Ethanol wordt door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek geclassificeerd als 'menselijk carcinogeen', wat zoveel betekent als een stof die bij de mens kanker kan veroorzaken.

Sommige studies gingen na of het type van alcoholische drank bepalend is voor het kankertype. Zo kon aangetoond worden dat bier en sterke dranken, meer dan wijn, een negatieve invloed hebben op het ontstaan van kankers in de mond, strottenhoofd en keelholte.

Een belangrijke kanttekening is echter dat wetenschappelijk onderzoek eveneens aantoonde dat wijndrinkers vaak gezondere levensgewoonten hebben dan drinkers van sterke drank en bier. De invloed van alcohol is dus belangrijk, maar dat is ook zo voor de andere leef- en voedingsgewoonten.

Evalueren we uitsluitend de invloed van de alcohol of ethanol, suggereert onderzoek echter analoge effecten voor de verschillende soorten alcoholische dranken.

Verstandig alcoholgebruik en een evenwichtige voeding zullen de kans op het ontstaan van kanker door slechte drank- en voedingsgewoonten helpen beperken. De belangrijkste aanbeveling is en blijft: alles met mate. Wie nergens in overdrijft zet al een grote stap in de goede richting. Ook heel belangrijk is een gezond gewicht bekomen én behouden.

Meer achtergrondinformatie over deze en andere tips vindt u door hier te klikken.

  • Alcohol & tabak
    De gecombineerde effecten van tabak en alcohol zijn bijzonder schadelijk. Wanneer het risico op slokdarmkanker 1 is bij iemand die niet rookt en met mate drinkt (1 à 2 glazen alcoholhoudende drank per dag), dan stijgt dat risico tot 10 bij het roken van 10 sigaretten en het drinken van 4 glazen alcoholhoudende drank per dag.

    In het geval van 30 sigaretten en 8 glazen alcoholhoudende drank per dag bereikt het risico 100. Het risico op alcoholgerelateerde kankers bij gezonde niet- rokende individuen blijkt zeer beperkt te zijn.

  • Vrouwen met verhoogd borstkankerrisico
    Hoewel bij stevige drinkers het verband tussen alcohol en kanker het duidelijkst lijkt, zou er toch een verband bestaan tussen een matige alcoholconsumptie en borstkanker bij bepaalde vrouwen.

    Dit zou vooral het geval zijn bij vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker (borstkanker in de familie, geen kinderen, eerste kind na dertig, eerste regels voor de leeftijd van twaalf, menopauze na vijfenvijftig, ouder dan vijftig). Zij drinken beter helemaal geen alcohol of toch zeker gemiddeld minder dan 1 consumptie per dag.

  • Aanbevelingen
    De resultaten en het bewijsmateriaal waarvan in deze tekst sprake, verwijzen naar een overmatige consumptie en de link met kanker.

    Om kanker te voorkomen, kunt u echter best helemaal geen alcohol drinken. Als u al drinkt, lijkt het aanvaardbaar om het drinken van alcoholische dranken te beperken tot twee consumpties per dag voor mannen onder de 65 en één voor vrouwen en mannen ouder dan 65.

    Bepaalde groepen vallen echter buiten deze aanbeveling, zoals:

    • personen jonger dan 18 jaar;
    • vrouwen die zwanger proberen te geraken, zwanger zijn of borstvoeding geven;
    • personen met bepaalde pathologiëen zoals maagzweer;
    • personen die medicatie nemen;
    • personen die nog moeten rijden;
    • personen die herstellen van een alcoholverslaving.

    Deze mensen drinken beter helemaal geen alcohol.

 

Bron: Stichting tegen Kanker