Waar vandaan: Dossier Energie > Rationeel energieverbruik > Energietips > Warm Water > Thermische zonne-energie

Thermische zonne-energie

Warm water is voor ons onmisbaar geworden, denk maar aan uw warme bad, de hete douche, de afwas, het zwembad,... Maar om water te verwarmen is energie nodig. Onmiddellijk denkt u aan verwarming op aardgas, mazout, elektriciteit maar het kan ook anders,... de zon kan in België, zelfs bij bewolkt weer, warm water maken met behulp van de zonneboiler.

Werking van een thermisch zonnesysteem

Het water in een tuinslang die de hele dag in de zon heeft gelegen, kan behoorlijk warm worden. Van dit principe maken zonneboilers op een slimme manier gebruik. Zelfs in de winter wanneer de zon maar een paar uur schijnt, kan een zonneboiler voldoende water warm maken voor uw dagelijkse gebruik.

Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een groot voorraadvat. De zonnecollector vangt zonlicht op.

De vloeistof (bijvoorbeeld water) die door het buizenstelsel van de collector stroomt, wordt verwarmd door het zonlicht. Bij felle zon kan de temperatuur van het water zelfs oplopen tot 90ºC. Het warme water wordt bewaard in een voorraadvat. Telkens als u de warmwaterkraan opent, stroomt het koude leidingwater via een warmtewisselaar door het opgewarmde voorraadvat naar de kraan. Als het water niet warm genoeg is, dan wordt het nagewarmd door de klassieke verwarmingsinstallatie (een combiketel, een centrale verwarmingsketel of een badgeiser).

Er zijn verschillende types zonneboilers te onderscheiden: afhankelijk van het type kan de zonneboiler ingezet worden voor de productie van alleen warm tapwater of voor warm tapwater en warm water voor de centrale verwarming.

Toepassingen

Een zonneboiler kan op de meeste huizen geplaatst worden, niet enkel op huizen met een dak dat naar het zuiden gericht is. U kan hem zelfs op een plat dak of op een gevel monteren.

De collectoroppervlakte en de inhoud van het voorraadvat van de boiler moeten wel afgestemd zijn op de warmwaterbehoefte en de dekkingsgraad die u wenst.

Met een zonneboiler kan 50-60% van de jaarlijkse energie die nodig is om het sanitair warm water te verwarmen, gedekt worden.
Met een grotere collectoroppervlakte, kunnen hogere percentages bereikt worden. De extra opbrengst hiervan weegt echter niet op tegen de meerkost hiervan.

Voor een gemiddeld gezin van 3-4 personen is een collectoroppervlakte nodig van minstens 3m2 en een voorraadvat van 100 tot 200 liter.

Kost van een thermisch zonnesysteem

Een zonneboiler is duurder dan een gewone installatie voor de bereiding van warm water. Een huishoudelijke zonneboiler kost algauw 1500 Euro, 600 Euro installatiekost. De verlaging van uw energiefactuur en de lage onderhoudskosten, laten u wel toe uw investering in de loop der jaren terug te verdienen.

Als u de installatie van de zonneboiler goed dimensioneert, kan u tot 50% besparen op uw energiefactuur. De energie-opbrengst is niet alleen afhankelijk van de grootte van het collectoroppervlak, maar ook van de hellingshoek van de collector en van de oriëntatie van het dak. De beste opbrengst haalt u als de hellingshoek van de collector tussen de 20 en 60 graden ligt (schuin dak of plat dak met apart dragende structuur) en de collector op het zuiden is gericht. Schaduw vermindert vanzelfsprekend de opbrengst. Ook warmteverliezen dienen beperkt te worden. Daarom moet het voorraadvat zo dicht mogelijk bij de collector geplaatst worden en moet de afstand tot naverwarming en verbruikers zo klein mogelijk gehouden worden.

Bij een collectoroppervlak van ongeveer 3 m² bespaart u jaarlijks tot 150 tot 200 m³ aardgas. Voor een gemiddeld gezin scheelt dat al gauw de helft van het gas dat gebruikt wordt om tapwater te verwarmen en levert dit een jaarlijkse besparing op van zo'n 55 tot 70 euro.

Bron: Nuon