Energietips warm water

Voor de verwarming van water kunt u verschillende apparaten gebruiken. Een geiser, boiler, ketel óf een milieuvriendelijke zonneboiler. Welk apparaat voor u geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het type apparaat afhankelijk van het aantal personen dat uw woning telt.

Twee of minder personen
Naast boilers kan u ook geisers gebruiken om uw water te verwarmen. Geisers worden ook 'doorstroomwaterverwarmers' genoemd. De meeste geisers kunnen maar één kraan tegelijk verwarmen en zijn daarom goed voor kleine gezinnen van hoogstens twee personen. Geisers verwarmen het water wanneer het erdoorheen loopt. Ze vormen de goedkoopste oplossing, niet alleen in verbruik, maar ook in aankoop.

Meer dan twee personen
Boilers zijn een goede oplossing voor u. U kunt met meerdere personen en op verschillende plaatsen tegelijk (de badkamer en de keuken) warm water gebruiken. Met een boiler van 120 liter kunnen drie personen onmiddellijk na elkaar een douche nemen. Reken dus op 40 liter per persoon. Er zijn verschillende type boilers, in volgorde van duurzaamheid: de zonneboiler, de warmtepompboiler, de aardgasboiler of de elektrische boiler.

Aardgas ligt voor de hand als u uw woning al met aardgas verwarmt. Aardgas kiest u voor de prijs en het duidelijk milieuvoordeel. Het is ook mogelijk om een boiler aan te sluiten op de aardgasketel van de centrale verwarming. Maar dat is alleen interessant als de boiler daardoor niet te ver van uw kraantjes komt te staan. Als de afstand tussen boiler en kraan te groot is, gaat er veel energie in de leidingen verloren.

Een elektrische boiler kunt u gemakkelijk dichtbij de kraan plaatsen. Zo is een klein boilertje onder het aanrecht in de keuken erg comfortabel. Het warm water moet dan geen lange afstand afleggen en komt direct uit het kraantje. Er gaat dus geen energie in de leidingen verloren. Elektrische boilers verbruiken veel energie en worden dus het best in combinatie met nachttarief gebruikt.

Zonneboilers leveren warm water op een heel milieuvriendelijke manier. Ze zijn duurder in aankoop dan andere systemen voor warmwaterbereiding, maar door de lage verbruiks- en onderhoudskosten verdient u de hogere aankoopprijs op langere termijn toch terug. Bovendien komt u bij installatie van een zonneboiler in aanmerking voor een premie. In de praktijk zal een zonneboiler voor ongeveer 50 procent van uw warm waterverbruik instaan. U hebt dus nog een bijkomende klassieke warmwaterinstallatie op elektriciteit of aardgas nodig om bij te verwarmen.
lees hier meer over thermische zonne-energie

De warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe als de warmtepomp. De warmtepomp onttrekt warmte uit de natuur (meestal lucht of grond), brengt die met behulp van een zeer kleine hoeveelheid elektriciteit op een hogere temperatuur en warmt zo het water in het boilervat op.

Bron: Nuon