Energietips keuken

35% van de Belgische gezinnen kookt op aardgas, 65% op elektriciteit. 83% van de gezinnen is overgeschakeld van een gasoven naar een elektrische oven. Ook de (combi)microgolfoven is in de meeste keukens niet meer weg te denken.

Elektrisch koken mag dan wel duidelijk duurder zijn dan koken op aardgas, toch hebben beide systemen hun voordelen.

Bij aardgaskookplaten kiest u voor

  • snelheid (geen opwarmtijden);
  • ruime keuze aan uitvoeringen, van modern design tot retrostijl;
  • veiligheid , dankzij de automatische ontsteking;
  • onderhoudsgemak (bij vitrokeramische versies);
  • prijs van aardgasmilieubonus .

Bij elektrische kookplaten kiest u voor

  • snelheid , bij halogeen- en inductiekookplaten;
  • ruime keuze aan technologieën: kookplaten met weerstanden (de klassieke gietijzeren kookplaat), kookplaten met halogeenlicht (korte opwarm- en afkoeltijd) of kookplaten met inductie (warmte in de kookpan, niet op de plaat – deze kookplaten werken het snelst);
  • onderhoudsgemak (bij vitrokeramische en inductie platen);
  • veiligheid , vooral bij inductiekookplaten.

Bron: Nuon