Waar vandaan: Dossier Energie> Rationeel energieverbuik > Energietips > Verwarming > Condensatieketels

Condensatieketels

De hoogrendementsaardgasketels of condenserende aardgasketels verbruiken aanzienlijk minder energie dan de traditionele aardgasketels en garanderen u bovendien maximaal warmtecomfort. U voelt het verschil dus niet in huis maar in uw portefeuille, en het milieu kan er alleen maar wel bij varen. De ketel kost iets meer, maar u bespaart wel jarenlang op uw aardgasverbruik omdat het rendement veel hoger is dan bij een gewone ketel.
Kiezen voor aardgas is sowieso een verstandige beslissing. Elke verwarmingsinstallatie vermindert met minstens 25% de CO2-uitstoot t.o.v. elke andere fossiele brandstof. Wist u trouwens dat aardgas geen zwavel bevat en bij verbranding dus geen zwaveloxiden gevormd worden die corroderend zouden werken?

1. Wat is het principe van een hoogrendementsketel of een condenserende ketel?

Wanneer aardgas in uw ketel wordt verbrand, wordt een hoeveelheid energie vrijgezet onder de vorm van warmte. De verbrandingsproducten van aardgas zijn water en CO2. Het water is aanwezig onder vorm van waterdamp en bevat nog veel warmte. Wanneer we dit water vloeibaar maken door te laten afkoelen, de waterdamp dus laten condenseren, wordt een bijkomende hoeveelheid warmte vrijgezet. Vloeibaar worden gebeurt bij een bepaalde temperatuur, condensatietemperatuur of dauwpunt genoemd.
(Wanneer u een bad neemt, zullen de waterdruppeltjes aanwezig in de lucht – de waterdamp- afkoelen op de koude spiegel en een laagje condens vormen).

Door evenveel aardgas te verbranden als in de klassieke aardgasketel, wordt er door de condenserende aardgasketel meer warmte geproduceerd. Dit betekent dus minder energie voor hetzelfde comfort!

Met de warmte van de verbrandingsproducten wordt het water dat door de ketel dient opgewarmd te worden reeds voorverwarmd. Bij een traditionele ketel gaat die warmte verloren, want de verbrandingsproducten worden onmiddellijk langs de schoorsteen afgevoerd. Door deze voorverwarming, daalt de temperatuur van de verbrandingsproducten. We spreken van een hoogrendementsketel. Wanneer de temperatuur van de verbrandingsproducten daalt beneden het dauwpunt, dan spreken we van een condenserende ketel. Met een condenserende ketel haalt u dus nog meer warmte uit dezelfde hoeveelheid aardgas, uw rendement stijgt. Tot voor kort waren de hoogrendementsketels het zuinigst voor huishoudelijk gebruik. De condensatieketel haalt echter een rendement dat nog eens ongeveer 11 % hoger ligt.

Rendement klassieke ketel < rendement hoogrendementsketel < rendement condenserende ketel
Condenseren = warmte recycleren

Belangrijk is na te denken over de keuze van de radiatoren, wanneer u beslist een condenserende ketel te installeren. Wanneer gewerkt wordt met klassieke radiatoren met een 90/70°C regime zal de ketel gedurende 80% van het stookseizoen condenseren, bij overgedimensioneerde radiatoren met een regime van 70/50°C daarentegen zal de ketel het gehele stookseizoen condenserend werken. (overgedimensioneerde radiatoren zijn radiatoren die een grotere oppervlakte hebben dan klassieke radiatoren, deze grotere oppervlakte is nodig om eenzelfde comfort te garanderen bij de afgifte van warmte aan lagere temperatuur, regime 70/50°C).

2. Keuze leverancier en installateur


De keuze van de condenserende of hoogrendementsketel is gemakkelijk. De ketel is voorzien van een kwaliteitslabel, onafhankelijk of de ketel gestookt wordt met aardgas of mazout. Gasgestookte condenserende of hoogrendementsketels worden respectievelijk met het HR top label en het HR+label onderscheiden, equivalente mazoutketels met het Optimaz-elite of Optimaz label. De labels garanderen dat de ketels voldoen aan de strengste veiligheids-, rendements- en duurzaamheidsnormen. De lijst van de gasgestookte ketels met zulk een label kan geraadpleegd worden op www.aardgas.be/consumenten/installatie-en-onderhoud/installatie-kiezen/ketelkiezer. De lijst van de mazoutgestookte ketels kan geraadpleegd worden op de site van de Informazout vzw, www.informazout.be .
Wanneer u kiest voor een ketel met een kwaliteitslabel is het evenzo belangrijk te kiezen voor een gehabiliteerd installateur wanneer u wil overtuigd zijn van een kwaliteitsinstallatie.

3. Kost van een hoogrendementsketel of condensatieketel

De aanschafkost van een hoogrendementsketel of condensatieketel is hoger dan die van een klassieke verwarmingsinstallatie. Een basisversie kost ongeveer 1.400 euro. Een grotere ketel die ook instaat voor het sanitair warm water van een groot gezin kan tot 2.400 euro kosten. Tal van premies zijn op dit moment beschikbaar: premie van de netbeheerder, de eventuele premie van de gemeente, de verlaging van de BTW bij renovatie en de federale belastingsvermindering.

Bron: Nuon