Waar vandaan: Reizen > Cruises > Aan boord van een cruiseschip

Aan boord van een cruiseschip: praktisch

inschepenInschepen
Het inschepen gebeurt, gebruikelijk, 3 uur voor het voorziene uur van vertrek aangegeven in de brochure.

Aan de passagiersterminal van de haven overhandigen de passagiers hun geëtiketeerde bagage aan de kruiers die deze zullen brengen naar de aangeduide kajuit.

Nadat de passagiers hun bagage hebben afgegeven, kunnen zij verder naar de incheck-balie. Indentiteitskaart of de internationale reispas en de voucher voor de cruise zijn nodig voor het inschepen.

Na controle van de voucher en identiteitsgegevens, wordt er een foto genomen, deze zal weergegeven worden dmv een barcode op de magnetische kaart (Cruisecard) die u ontvangt. Deze magnetische kaart doet dienst als:

 • identiteitsbewijs aan boord
 • en is tevens u sleutel tot de kajuit
 • en het betaalmiddel aan boord. 

controlaOm de betalingen aan boord te kunnen uitvoeren, vragen wij u bij het inchecken een voorafbetaling(dit bedrag varieert van 150€ tot 200€ per persoon of 250€ per familie) of een print van uw kredietkaart.  Na een controle bij de douane, kan u aan boord gaan.

De munt aan boord is de Euro(€) wanneer de schepen in de Middelandse zee en in Noord-Europa varen.  Bij een cruise in de Caraïben, Brazilië, Argentinië of Zuid-Afrika wordt de dollar($) gehanteerd.

documenten

Documenten voor de cruise
De passagiers dienen in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart of een internationale reispas voor de te bezoeken landen. Hieronder een kleine weergave van wat er zich in uw reiszakje bevindt:

De voucher voor de cruise
Deze dient getoond te worden bij het inschepeing samen met uw paspoort

De etiketten voor de bagage
Het is noodzakelijk dat al de bagage voorzien is van een etiket met al uw gegevens, alsook het kajuitnummer ea., zodat deze in de juiste kajuit gebracht worden.  Indien er bagage is zonder etiket zal u een onaangename en moeilijke zoektocht moeten ondernemen om deze alsnog terug te vinden.  Indien u meer etiketten nodig heeft, dan kan u die bekomen bij de hostessen aan de terminal, vergeet echter niet om deze volledig in te vullen!

bagage

Bagage
Op het schip is er geen beperking qua bagage, zolang deze binnen de redelijke afmetingen blijft en vooral handig is om in uw kajuit op te bergen.  Vergeet echter niet dat wanneer u met het vliegtuig komt er wel beperkingen zijn (meestal 20kg) voor de vlucht.  Voorzie op het label van uw bagage ,duidelijk leesbaar, uw naam, kajuitnummer, vertrekdatum en de naam van het schip te vermelden. De bagage worden gratis aan boord gebracht, maar op eigen risico.  Het is ook aangeraden om een bagage-verzekering aan te gaan voor de duur van uw reis.

 

verzekering

Verzekering
De verantwoordelijkheden van de maatschappij beperken zich tot deze vermeldt op de voucher voor de cruise.  De maatschappij is niet verantwoordelijk voor onvoorziene annulaties of vertragingen, noch voor de schade die een passagier zou kunnen lijden aan wal.  Daarom is het aangeraden hiervoor een persoonlijke verzekering aan te gaan.

 

dieet

Speciale diëten
Indien u een speciaal dieet volgt, is het aangeraden dit te vermelden bij uw reservatie zodat deze informatie tijdig aan het schip kan overgemaakt worden.

 

medisch

Medische zorgen
Op alle schepen reist er een volledige medische staf mee onder leiding van een dokter. Hoe groter het schip hoe meer medische faciliteiten er aanwezig zullen zijn.  De meeste medicijnen zijn aan boord beschikbaar na een doktersbezoek. Indien u specifieke medicatie nodig heeft, is het belangrijk dat u deze zelf voorziet alvorens u op cruise vertrekt.

 

electriciteit

Electriciteit
Aan boord van de meeste schepen is er een voltage van 110/220V. Er wordt aangeraden geen elektrische apparaten te gebruiken buiten haardrogers, scheerapparaten, laders van batterijen en computers. Indien u twijfelt, kunt u zich beter informeren bij de infodienst op het schip. Volgens de meeste veiligheidsvoorschriften is het strikt verboden in de kajuiten te strijken

 

kledij

Kledij
Dagkledij: Makkelijke en lichte vrijetijdskledij en uiteraard zwemkledij. Let wel op, in het restaurant is zwemkledij niet toegestaan en wordt er ook gevraagd om schoeisel aan te doen.
Kledij voor aan wal: Vooral gemakkelijke wandel-of sportschoenen, lichte kledij, een goede zonnebril, zonnecrème met hoge beschermingsfactor en eventueel iets om uw hoofd te beschermen. Let wel, wanneer u religieuze monumenten bezoekt dient u aangpaste kledij te dragen; schouders bedekt, knieën bedekt,...
Avondkledij:  In het dagprogramma wordt telkens aangegeven wat de “dresscode” is voor ’s avonds. Meestal is dit “casual”  of stadskledij, een jurk voor de dames en voor de mannen hoeft zelfs geen das.  Er kunnen ook thema-avonden plaatsvinden en natuurlijk ook de gala-avond (minstens 1) waar wel gevraagd wordt er zich ook naar te kleden. Voor de vrouwen een lange of korte avondjurk en voor de mannen een kostuum met stropdas (smoking mag, maar moet niet).

 

huisdieren

Huisdieren
Het is strikt verboden huisdieren mee te brengen aan boord van een cruiseschip, voorzie dus tijdig de opvang van uw dieren voor tijdens uw vakantie.

 

veiligheid

Veiligheid
Dankzij goed opgeleide officiers en het personeel dat regelmatig traint op de veiligheid, kunnen wij stellen dat uw veiligheid aan boord ons hoofddoel is. Er wordt controle uitgevoerd bij het inschepen en eens aan boord van het schip wordt er ook een evacuatie-oefening uitgevoerd.


restaurant

Toewijzing kajuit en restaurant
Het kajuitnummer wordt aangeduid op de voucher van elke passagier. Doch de maatschappij behoudt zich het recht de passagier een ander kajuit aan te bieden, maar wel van minstens dezelfde categerie als geboekt.  Indien er een probleem is met de kajuit gelieve dit zo snel mogelijk te melden aan de infobalie.
Voor het avondmaal krijgt u een vaste tafel, restaurant en tijdstip toegewezen. Mits overleg met de maître d’hotel kan dit eventueel gewijzigd worden rekening houdend met de mogelijkheden op dat moment.

 

  Maaltijden
  Continentaal ontbijt op aanvraag 07.30-10.00  
  Ontbijt à la carte 07.00-09.30  
  Ontbijtbuffet

07.00-10.00

 
  Middagmaal à la carte 1 dienst  
  Middagmaal in buffetvorm 12.00-13.45  
  Vieruurtje, thé 16.15  
  Avondmaal in restaurant 1e dienst 19.00
    2e dienst 20.45
  Middernachtbuffet 24.00  
  Roomservice 24u/24u  
 

Het restaurant sluit de deuren 15 minuten na aanvang van de dienst. Wij vragen aan onze passagiers om deze uren te respecteren om zo een optimale service te kunnen garanderen.
Het is niet mogelijk het menu van het restaurant in de kajuit te verkrijgen met uitzondering van het ontbijt of bij ziekte.

 

journaal

Boordjournaal
Elke avond vindt u in uw kajuit het boordjournaal of dagprogramma voor de volgende dag.  Alle activiteiten voor de volgende 24u worden hierin opgenomen (sport, film, spel, openingsuren van spa, bars, restaurants,....) Hier ziet u dus ook welke kledij voor de volgende avond wordt verwacht. Hiernaast krijgt u ook algemene informatie over de volgende haven en steden met bezienswaardigheden in de omgeving.

 

zon

Voorzorgen voor de zon
Vergeet niet de nodige voorzorgen te nemen tegen de zon.  Op de schepen en vooral tijdens het varen kan men makkelijk ongemerkt verbrand worden.

 

vertrekuur

Vertrekuur van het schip
Wij herinneren u eraan dat het belangrijk is tijdig terug aan boord te komen. Dit geldt zowel bij het vertrek van de cruise als later bij het aan wal gaan in de verschillende aanleghavens. Telkens wanneer u het schip verlaat, staat er bij de uitgang aangegeven om welk uur u ten laatste aan boord moet komen. Het schip kan niet wachten op passagiers die te laat komen!


fooien

Fooien
Fooien zijn gebruikelijk aan boord en NIET inbegrepen in uw cruiseprijs.  Het geven van een fooi blijft een persoonlijke zaak en in principe kan u niet verplicht worden een fooi te betalen.  Voor de bemanningsleden zijn deze fooien echter een welgekome aanvulling, waarvoor zij u een zo perfekt mogelijke service zullen aanbieden.  U kan deze fooien op verschillende manieren betalen. Standaard worden deze fooien aangerekend op uw eindfaktuur. Indien u wenst kan u hiervan afzien en werken met omslagen die u rechtstreeks overhandigt aan de persoon in kwestie. Deze omslagen kan u verkrijgen aan de receptie.  Voor cruises in Europa wordt er 6€pp/dag aangerekend en voor de kinderen (4-17jaar) die de kajuit delen 3€pp/dag.  In de Caraïben is dit 12$pp/dag en 6$pp/dag voor de kinderen die de kajuit delen. Voor Zuid-Amerika is dit 5$pp/dag en 2,50$pp/dag voor de kinderen.

 

tips Nuttige tips
 • Rook nooit in de kajuit
 • Gooi nooit een sigaret of peukje overboord
 • Doof u sigaret in de daarvoor voorzien asbakken
 • Bij het rondgaan op het schip, hou uw rechterkant
 • Opgepast met hoge hielen
 • Gelieve niet te lopen zowel binnen als op de buitendekken
 • Opgepast voor de deuren die kunnen toeslaan bij beweging van het schip
 • Bij een vochtig dek, extra voorzichtig zijn
 • Wanneer u de trappen gebruikt neemt u steeds de leuning vast
 • Gelieve geen glazen of tassen langs het zwembad te laten slingeren
 • Open de beveiligde ramen niet
 • Gooi geen afval in het toilet
 • Doe het licht uit bij het verlaten van de kajuit
 • Opgepast voor zonnebrand
 • Neem speciale voorzorgen voor kinderen, bvb een petje
 • Tijdens de uitstappen eet u beter geen fruit, rauwe groenten, ijsjes of reeds geopende drankflesjes.

 

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?