Waar vandaan: Boek > De Belgen in Engeland 1940-1945 > Te land

De Belgen in Engeland 1940-1945

INHOUD "De Belgen in Engeland"

osteo6 Deel 1. Ontreddering (1940-1941)
osteo6 Deel 2. Wederopstanding (1942-1943)
   osteo6 Te land
      osteo6 De mannen van Piron
      osteo6 Piron, man van de daad
      osteo6 Rode en groene baretten
      osteo6 Pegasus en Excalibur
      osteo6 Hitlers Kommandobefehl
   osteo6 Ter zee
      osteo6 Konvooien, korvetten en U-boten
      osteo6 De schrik van Tobermory
      osteo6 In dienst van de ‘World’s First Navy’
      osteo6
Te jong voor de strijd?
   osteo6 En in de lucht
      osteo6 Spitfires en Typhoons
      osteo6
De Louizalaan in het vizier
      osteo6
Van alle markten thuis…
      osteo6
De moord op de vijftig
osteo6 Deel 3. Overwinning (1944-1945)
osteo6 Besluit. De Belgen ná Engeland...

19,95 € - 218 pagina's
Auteur: Frank Decat
Uitgeverij: Lannoo
 
Bestel/koop boek, klik hier.

<<< Vorige pagina

Te land

Pegasus en Excalibur

Een kenmerk van elite-eenheden overal ter wereld is dat ze een zogenaamd religieuze mystiek cultiveren. Dat wordt geaccentueerd door rituelen en symbolen, waarmee de leden van de eenheid zich duidelijk onderscheiden van ‘de rest’. Zo gaat het officieel opzetten van de rode of groene baret bij de Belgische paracommando’s ook vandaag nog gepaard met een heel ceremonieel.

Tot het begin van de jaren vijftig vormden de commando’s en de parachutisten duidelijk onderscheiden eenheden binnen de Belgische landmacht. Dat had alles te maken met het feit dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht waren in de schoot van twee aparte takken van de Britse special forces.

De tradities van de Belgische eenheid SAS-parachutisten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgericht in Groot-Brittannië, worden vandaag voortgezet door het 1ste Bataljon Parachutisten van Diest. Het embleem op de rode paramuts gaat terug op het oorspronkelijke ontwerp van de Britse SAS-onderofficier Bob Tait, begin 1942. Het stelt een (gevleugelde) Excalibur voor, het zwaard van de legendarische Keltische koning Arthur, de personificatie van kracht en rechtvaardigheid. Onder het zwaard staat het krijgshaftige motto ‘Who dares Wins’ (wie durft, overwint), bedacht door de oprichter van de SAS, de Schotse officier David Stirling.

Generaal Frederick 'Boy' Browning

Behalve dit embleem dragen de militairen van het 1ste Bataljon Parachutisten op beide schouders het Pegasuskenteken, ook een ontwerp uit de Tweede Wereldoorlog. Het verwijst niet naar de Brits-Keltische, maar naar de Griekse mythologie, naar het gevleugelde paard Pegasus en zijn berijder Bellerophon die het monster Chimaera aanvallen. Het symbool van de lichtgewapende krijger die vanuit de lucht het kwade bestrijdt, kwam er dankzij generaal Frederick Browning, bevelhebber van de Britse 1st Airborne Division. Browning was gehuwd met de romanschrijfster Daphne Du Maurier (1907-1989), bekend van onder meer Rebecca, in 1940 verfilmd door Alfred Hitchcock. Lange tijd werd aangenomen dat de fantasierijke Du Maurier de bedenkster was van het Pegasusembleem. Maar het symbool werd op verzoek van Browning ontworpen door de postimpressionistische schilder en officier bij de Royal Engineers, Edward Seago.



Uittreksel uit boek "De Belgen in Engeland"
19,95 € - 218 pagina's
ISBN 978-90-209-6981-8

Auteur: Frank Decat
Uitgeverij: Lannoo

Boek verkrijgbaar bij

Azur, Bol.com, Cosmox, Fnac, Proxis, Standaard Boekhandel.

Bestel boek online via SeniorenNet

Pagina afgedrukt van http://www.SeniorenNet.be/BelgenInEngeland

 
<<< Vorige pagina...