Waar vandaan: Boek > De Belgen in Engeland 1940-1945 > Een bloedig najaar

De Belgen in Engeland 1940-1945

INHOUD "De Belgen in Engeland"

osteo6 Deel 1. Ontreddering (1940-1941)
osteo6 Deel 2. Wederopstanding (1942-1943)
osteo6
Deel 3. Overwinning (1944-1945)
   osteo6 Bestemming Normandië
      osteo6 D-day
      osteo6 Jointoperaties, een eeuwenoud concept
      osteo6 ‘Vive la Belgique, merci, vive la France!’
   osteo6 Een bloedig najaar
      osteo6 September 1944
      osteo6 Vrouwen in uniform
      osteo6 Geblokkeerd onder de Moerdijk
      osteo6
A la guerre comme à la guerre…!
      osteo6
Gevaar in de Ardennen
      osteo6 De ramp met de Leopoldville
   osteo6 De Rijn over
      osteo6 Slotoffensief in Nederland
      osteo6
Bij de Ieren
      osteo6
V for Victory
osteo6 Besluit. De Belgen ná Engeland...

19,95 € - 218 pagina's
Auteur: Frank Decat
Uitgeverij: Lannoo
 
Bestel/koop boek, klik hier.

<<< Vorige pagina

Een bloedig najaar

Vrouwen in uniform

Hoewel België tot 1940 geen vrouwen in het leger toeliet, droegen enkele tientallen dames het uniform van de Belgische strijdkrachten in Groot-Brittannië. Het ging onder meer om verpleegkundigen zonder rang – zij stonden buiten de militaire hiërarchie.

Ook bij de Belgische koopvaardij dienden er enkele vrouwen en ze doorstonden er de vele gevaren samen met de mannen. Zo maakten de verpleegkundigen Louise Van der Haegen en Maria Rogiers op 24 december 1944 het torpederen mee van het troepentransportschip Leopoldville. Beide vrouwen overleefden de ramp, maar ze vonden zeven weken later de dood toen hun schip, de Persier, opnieuw werd aangevallen door een Duitse duikboot. In totaal stierven die elfde februari 1945 20 bemanningsleden en raakten er 63 gewond, onder wie ook twee andere vrouwen: de stewardessen Emma de Coninck en Louise De Rooy.

Een aantal Belgische dames diende bij de Britse strijdkrachten als ATS (Auxilary Territorial Service) of WAAF (Women’s Auxilary Air Force), zo ook de Belgisch-Joodse Rebecca Frey. Haar broer Maurice was kapitein was bij een Britse infanterie-eenheid die deelnam aan de bevrijding van Nederland. Hoewel Britse vrouwelijke militairen sperballons bedienden en vliegtuigen van de fabriek naar de basis vlogen, deden hun Belgische collega’s haast uitsluitend administratieve en andere ongevaarlijke jobs, zoals telegrafiste, magazijnier, chauffeur… Sommigen brachten het tot korporaal of sergeant, maar voor de kleine groep vrouwelijke militairen in Britse dienst is het nog steeds wachten op een officiële erkenning door de Belgische regering.

Geen enkele Belgische vrouw diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in een reguliere gevechtseenheid, maar ook de andere geallieerde legers én – tot 1945 – de Duitse strijdkrachten weerden vrouwen als combattant. De grote uitzondering was het Rode Leger. Dat telde onder meer drie ‘vrouwelijke’ regimenten nachtbommenwerpers, die tussen 1942 en 1945 talrijke missies boven de Duitse linies vlogen. Eén regiment, het 46ste, kreeg van de bevreesde Duitse soldaten zelfs de bijnaam ‘Nachthexen’ en het was een van de meest gedecoreerde eenheden van de hele Sovjetluchtmacht. Ook bij de landstrijdkrachten speelden vrouwen een eersterangsrol. Zo telde Stalins leger 2000 vrouwelijke sluipschutters, van wie er maar 500 de oorlog overleefden. Een van hen was de Oekraïense majoor en latere historica Lyudmila Pavlichenko (1916-1958), die in minder dan één jaar tijd 309 (!) vijandelijke soldaten zou elimineren.



Uittreksel uit boek "De Belgen in Engeland"
19,95 € - 218 pagina's
ISBN 978-90-209-6981-8

Auteur: Frank Decat
Uitgeverij: Lannoo

Boek verkrijgbaar bij

Azur, Bol.com, Cosmox, Fnac, Proxis, Standaard Boekhandel.

Bestel boek online via SeniorenNet

Pagina afgedrukt van http://www.SeniorenNet.be/BelgenInEngeland

<<< Vorige pagina...